Rättssäkerheten för hbtq-flyktingar är satt på undantag …

Samtidigt som regnbågsflaggorna svajar i vinden bedöms många hbtq-personer utifrån myndigheternas stereotypa föreställningar kring just hbtq- personer. Så skriver FARRs hbtq-grupp i debattartikel den 8 juni apropå ökningen av utvisningar av hbtq-personer. Det förs ingen statistik över hbtq-flyktingar i Sverige men organisationer såsom RFSL newcomer och FARR (Flyktinggruppernas riksråd) är övertygade om att antal avslag ökat. Men inget tyder på att förtrycket av hbtq-personer minskar, snarare tvärtom. I vår har vi hört de fruktansvärda nyheterna från Tjetjenien där myndigheterna massarresterat hbtq-personer och det rapporterats om grav tortyr, förnedrande behandling och hedersmord.

Som vanligt är solidariteten bland vanliga människor stor, på bara en dag samlades över en miljon kronor in till stöd för offren i Tjetjenien via Regnbågsfonden. Från regeringens sida är dock inställningen en annan. De nya asyllagen har gjort det än svårare för hbtq-flyktingar att få stanna. ”Signalpolitiken som skickades ut när man förändrade lagen sommaren 2016 har spillt över på bedömningarna. Det har blivit hårdare och nivån du måste uppnå för att anses trovärdig har höjts, säger Charlotta Lagnander på FARR.” (Expressen 30 maj 2017)

Även den nya asyllagen i sig försämrar möjligheterna för hbtq-flyktingar. Till exempel har kategorin ”övriga skyddsbehövande”tagits bort.

• Tidigare fick ungefär en tredjedel av de hbtq-flyktingar som fick uppehållstillstånd det i den kategorin.
• Införandet av enbart tidsbegränsade uppehållstillstånd utgår från att de som söker asyl kan antas ha möjlighet att återvända till sina hemländer när konflikter har lösts. Detta gäller sällan de som söker asyl av hbtq-skäl. Förföljelsen av hbtq-personer i Tjetjenien eller Uganda är inte övergående, snarare tvärtom.
• Det som kallas ”nya omständigheter”ger i nya lagen bara ett års tillfälligt uppehållstillstånd. Det är vanligt att

just hbtq-flyktingars asylskäl kommer fram sent i asylprocessen och leder till ”nya omständigheter”.


I många avslag hävdas
att flyktingen ”inte gjort sin sexualitet sannolik”. Många får nästan identiskt liknande skrivelser i sina avslag. Ett exempel är 16 åriga Naim från Afghanistan. Han är homosexuell och flydde till Sverige där han sökte asyl, men fick avslag. ”Migrationsverket skriver bland annat att Naim inte har kunnat berätta detaljerat kring sina känslor och tankar. Detta trots att det i riktlinjerna står att man ska ta hänsyn till att t.ex. ålder och kulturell stigma kan påverka hur mycket detaljer folk berättar”, skriver P3 nyheter på sin hemsida.

För att visa på det absurda i Migrationsverkets ”homotest” lät Expressen hbtq-profilen Rickard Söderberg svara

på Migrationsverkets frågor. Domen frånasyljuristerna blev hård – han skulle fått

avslag, svaren var alltför vaga. Han kommenterade: ”Det här bevisar inte min läggning för det handlade inte om vem jag är… De plockar upp saker, och sen hugger de isär det. Jag hamnar i någon slags återvändsgränd hela tiden.” (Expressen 170530)

Migrationsverket har i media skyllt ifrånsig med att nästan alla avslag hanteras igen i Migrationsdomstolen och att misstag då kan rättas till. Det stämmer inte enligt Victoria Malmquist på FARR som granskat

100 hbtq-ärenden som gått till Migrationsdomstolen.– Bara tre av 100 ärenden hanterades på ett bra sätt ur ett juridiskt perspektiv, säger Malmquist. (QX 1 juni 2017)

 

Situationen för hbtq-flyktingar visar att Pride och kampen för hbtq-personers rättigheter är lika viktig som tidigare. Dock behöver Pride knyta an till sina radikala rötter och till kampen – utan den kan inga rättigheter vinnas. Kampen för hbtq-flyktingar måste kopplas till att riva upp den nya asyllagen, regeringens högerkurs och

hela Fort Europa, ett projekt som bara har till syfte att gynna EU:s kapitalistiska elit och samtidigt splittra motståndet underifrån mot ökade orättvisor

 

 

. Jonas Brännberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s