En annan vård är möjlig ger sig inte

                                                                                              

I Luleå slöt omkring 40 personer upp för att manifestera under parollen ”En annan vård är möjlig”.

”Vi är vårdpersonalen av alla kategorier, vi är patienterna, vi är anhöriga och alla som vet att en annan vård är möjlig!” Så inledde Fatima Linna Trabelsi manifestationen. Hon fortsatte med att berätta om vården ur ett patientperspektiv och vikten av att stödja denna även om man själv inte arbetar inom vården. ”Som patient måste vi för en främmande människa berätta personliga saker om oss själva, därför är ett bra bemötande viktigt. Men också att man som patient har förtroende för personalen. Detta förtroende är även viktigt för personalen då det patienten berättar kan ge ledtrådar till vilken behandling som behövs. Den situation som vi har nu ger inte de förutsättningar som behövs för att förtroende ska kunna byggas upp”.

Första talare var Zara Leghissa från Kommunal som förde budskapet om en vård och omsorg där varje människa räknas. ”Vi vet att när vårdpersonalens arbetsvillkor förbättras så betryggas och säkras även samhället. På samma sätt gör låga löner, en ohållbar bemanning och bristande schemaläggning att samhället försvagas”.

Jonas Brännberg läste sedan upp en insändare av Emmy Strandell, sjuksköterska på Sunderby sjukhus i Luleå, där hon berättar om sin uppfattning av vårdsituationen. ”Min arbetsplats är ett stort hus innehållande en stor och aldrig stillastående maskin. Men till skillnad från många andra maskiner är det människor som processas och det är också människor som utför processerna”. ”Jag upplever att det som förväntas av mig är att jag ska producera. Många nej till förslag på förändringar motiveras med att det inte finns pengar. Många vidtagna åtgärder motiveras med att så här gjorde vi för att spara pengar. Hälso- och sjukvården som jag trodde var en del av välfärden bedrivs som ett vinstdrivande företag.”

Jonas läste även upp de strejkande hamnarbetarnas stöduttalande, samt Ung i Sveriges uppmaning till ”Vi bygger landet”-protestdag den 12 september för flyktingamnesti och alla som blir svikna av politikerna, som BB-ockupanterna i Sollefteå.

Liv Shange Moyo avslutade manifestationen med budskapet om fortsatt kamp och enighet. ”Det som händer här idag visar vägen framåt. Vi säger att en annan vård är möjlig och vittnesmålen vi har fått idag visar även hur nödvändig en annan vård är. Kampen för en annan vård måste också vara kampen för en annan värld”.

Hur går vi vidare?

I Luleå bjuder nätverket En annan vård är möjlig in till möte den 13 september klockan 18.00 på Kulturens Hus för att diskutera hur vi tar oss vidare i denna kamp.

av Kalle Blomqvist

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s