Protestdagen 12 september – ett avstamp för sittstrejk även i Luleå

Nu kör vi! Eftermötet beslutade att organisera sittstrejk även i Luleå

Den 12 september kallade Ung i Sverige, som sittstrejkar mot utvisningarna, till en landsomfattande protestdag i samband med riksdagens öppnande. Under parollen ”Vi bygger landet” uppmanade de till enad kamp mot utvisningarna till Afghanistan, till stöd för BB-ockupationen i Sollefteå och för höjda pensioner och LSS-stöd. I Luleå hade Rött Forum antagit uppmaningen och samlade omkring 50 personer i en manifestation utanför Smedjan. Många av deltagarna var själva ensamkommande ungdomar med rötterna i Afghanistan. Flygblad delades ut till de som passerade på gatan, och flera stannade upp för att lyssna. Viktigast var mötet som hölls efteråt, där de unga deltagarna bestämde att börja en rullande sittstrejk även i Luleå.

Ung i Sveriges starka uttalande ”Vi bygger landet” lästes upp av konferenciern Liv Shange Moyo. Fatima Linna Trabelsi talade för Rött Forum och berättade hur berörd hon blivit av Fatemeh Khavaris berättelse om hur hon startat sittstrejken efter att hennes nära vän utvisats och traumatiserats svårt:

– Fast jag inte har varit med om det känner jag såväl igen känslan. Regeringen skickar inte svenska ungdomar i döden som Fatemehs vän, men de ignorerar unga till döds, unga som mår dåligt i det här sjuka samhället och inte får hjälp. Jag känner också den psykiska terrorn av att inte räknas som människa, utan bara en siffra i ett system som inte har råd med dig.

– När politikerna inte längre lyssnar måste vi vända oss till varandra, tillsammans måste vi bygga det samhälle vi vill ha.

Vänsterpartisten Bertil Bartholdsson och knöt i sitt tal an till kampen mot stormakternas krig och plundring som tvingar människor på flykt. Han uppmanade alla att sluta upp igen i protest mot Nato och krigsövningen Aurora den 23 september.

Jonas Brännberg talade för Rättvisepartiet Socialisterna. Han skickade en stark uppmaning till Vänsterpartiet:

– Utan vänsterpartiets stöd faller regeringen. Det här en en fråga på liv och död där Vänsterpartiets ledning måste sätta hårt mot hårt. Med stöd av en stor opinion mot utvisningar har de makten att tvinga fram ett stopp för detta vansinne.

– De sittstrejkande ungdomarna har visat vägen. De har redan delvis värmt upp det kalla klimat som de som beslutade om den nya asyllagen skapade. De har gjort det genom att gå samman och kämpa för sin sak, men också genom att visa solidaritet med andra, och söka solidaritet från andra som kämpar.

När den utåtriktade manifestationen avslutades fortsatte omkring 30 av deltagarna till Kulturens Hus för ett samtal om hur rörelsen kan byggas starkare och gå mot seger. De flesta var gymnasieelever och en inspirerande diskussion utmynnade i beslutet att, som första steg, starta en rullande sittstrejk på Luleås gymnasieskolor, varje fredag kl 11-12 med start fredag den 15 september på Kungsfågeln.

RS Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s