Vi bygger landet – Jonas Brännbergs tal 12 september

”Den 21 juni förra året beslutade alla riksdagspartier utom Vänsterpartiet och Centerpartiet om den nya tillfälliga migrationslagen – som nästan helt har stängt Sveriges gränser och som hotar tiotusentals flyktingar med utvisning tillbaka till krig, diktatur, förtryck och otrygghet.

Den 6 augusti, för 39 dagar sedan, beslutade sig några flyktingungdomar sig för att det är nog nu. De satte sig på mynttorget i Stockholm och sa: vi flyttar oss inte förrän utvisningarna till Afghanistan stoppas. Dag och natt, i soldken, regn och kyla har de suttit där. Mycket hänt på de 39 dagarna:

  • De har attackerats av nazister – och fått ett överväldignde stöd som svar. Mest från enskilda men också från till exempel fackföreningar som Seko i Stockholm.
  • De har tvingat politiker som röstat igenom den nya asyllagen att komma ut och säga att de vill stoppa utvisnignarna till Afghanistan. Dock inte regeringspartierna.
  • De har tvingat Migrationsverket till en ny bedömning av säkerhetsläget i Afghanistan. Och trots att de nu erkänner att det råder väpnad konflikt i fler provinser och fler är utsatta menar de att utvisningarna kan fortsätta.
  • De har blivit fler och fler. Innan skolorna startade var det flera tusen som protesterade dag och natt. Det har stöttat varandra i en omänsklig väntan och oro.
  • De har gett stöd till andra. De har delat med sig av sin mat till Stockholms hemlösa och till pensionärer med en pension som knappt räcker till både mat, hyra och mediciner. De har gett stöd till strejkande sopgubbar som hotats av sänkta löner.
  • De har in sin kamp insett att det är många som har anledning att vara tillsammans, att kämpa tillsammans, att bygga det här landet tillsammans, för att alla ska ha det bra.
  • De har insett att rasismen inte bara är orättvis och våldsam – den fyller en funktion för de som vill försvara, och öka, klyftorna. Den spelar ut grupper mot varandra. Ung I Sverige har sett hur de pekas ut som ”en grupp i samhället som andra ska hata och skylla på”.

Därför är Ung I Sverige uppmaning till gemensamma aktioner idag, när riksdagen öppnar så viktig. De visar vägen för hur man kan vinna. Att det behövs solidaritet och tydliga krav mot politikerna.

Precis som det är politiker som kan besluta om att stoppa utvisningarna till Afghanistan, så är det politiker som kan besluta om att rusta upp vården, om att höja pensionerna och om att sluta skära ned på hjälpen till funktionsnedsatta. Det är också politiker som kan besluta om att sluta tjäna pengar på att sälja vapen till diktaturer och krigförande länder som Saudiarabien och USA, som är ansvariga för att miljoner av våra medmänniskor tvingats fly det trygga liv de försökt byggt upp. Precis som vi alla försöker.

Nu måste alla som kan ta upp i sin omgivning om att stödja flyktingungdomarnas kamp. ALLA kan göra uttalanden mot utvisningarna, oavsett om det är från en idrottsförenings vars lagkamrat hotas av utvisning, en skolklass var klasskamrat är utvisningshotad. Eller om det är hyresgästföreningen eller en fackförening, som ser hur alla löntagares villkor hotas när utvisningspolitiken tvingar allt fler flyktingar under jorden, där de kan utnyttjas till slavlöner.

Det lönar sig att kämpa. 2005 tvingade en massiv rörelse fram flyktingamnesti och vann 18000 permanenta uppehållstillstånd. Då genom att Miljöpartiet pressades att ställa krav i budgetförhandlingarna med S-regeringen. Idag måste våra uttalanden kräva av Vänsterpartiets riksdagsledamöter att göra likadant. Utan vänsterpartiets stöd faller regeringen. Det här en en fråga på liv och död där Vänsterpartiets ledning måste sätta hårt mot hårt. Med stöd av en stor opinion mot utvisningar har de makten att tvinga fram ett stopp för detta vansinne: att skicka unga människor som vill bygga upp det här samhället tillsammans med alla andra, tillbaka till krig och våld.

De sittstrejkande ungdomarna har visat vägen. De har redan delvis värmt upp det kalla klimat som de som beslutade om den nya asyllagen skapade. De har gjort det genom att gå samman och kämpa för sin sak, men också genom att visa solidaritet med andra, och söka solidaritet från andra som kämpar.

Den här kampen kan vinnas – stoppa utvisningarna till Afghanistan! Sen ska vi gå vidare, tillsammans, mot alla sorters orättvisor, orättvisor som vi i RS menar är kopplade till det ekonomiska system som kallas kapitalism.  Som Ung I Sverige säger: Rusta upp vården! Höj pensionerna! Stoppa försämringar för funktionshindrade!”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s