Pajala: skolan i Tärendö är hotad – igen

Efter protester från föräldrar och andra bybor räddades skolan i Tärendö från nedläggning i maj – men nu är den hotad igen. Pajala kommun beslöt i maj att låta skolan vara kvar ett år till.
Enligt ett avtal med Tärendö-föräldrarna skulle skolans driftskostnader skäras ned med 500 000 kronor. Föräldrarna tog bland annat över sysslor som vaktmästeri, bibliotek och snöröjning. Byns sågverk tog över uppvärmningen av skolan. Men bara två veckor in på det nya läsåret flaggade Pajalas kommunledning återigen för att stänga skolan.

”Ekonomin visar att vi inte klarar budgeten”, förklarade kommunalrådet Jan Larsson (S) till NSD, i kontrast till skolpolitikernas tidigare uttalanden om att nedläggningen inte handlade om pengar utan om att säkra behöriga lärare och fler kompisar för barnen.

Budgetproblemen blir inte bättre av kommunen tappar en halv miljon kronor i skolpeng i och med att Tärendöeleverna i årskurs sex har valt bort skolan i centralorten Pajala till förmån för den mer närliggande friskolan i Kangos (precis som föräldrarna varslat). S är splittrat sen motståndarna mot skolnedläggningar förra året gick in i partiet och vann en majoritet. Därför är det tillsammans med vänsterpartiet som ”gamla S” nu försöker spara sig ur krisen som har följt på fiaskot för Northlands gruvetablering Kaunisvaara. Pajala kommun har landets i särklass största skuld per invånare (43 207 kronor). Den blinda jakten på kronor och ören riskerar framförallt att jaga barnfamiljer och unga på flykten från såväl byar som kommunen som helhet.

Liv Shange Moyo

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s