Luleå: korruption på stadsbyggnadsförvaltningen – toppen av ett isberg?

Stora missar av kommunen – utredde först 2,5 år senare

Ett korrupt nätverk bestående av anställda hos Luleå Kommun och en av kommunens leverantörer, storföretaget Caverion, har under flera års tid mjölkat Stadsbyggnadsförvaltningen på hundratusentals kronor. Det bekräftas nu – snart tre år efter att korruptionsmisstankarna först framkom – i den internutredning som förvaltningen beställt. Utredningen innebär dock inga följder för de misstänkta. Stora frågetecken om kommunens egentliga rutiner och inställning till korruption kvarstår.

Detta har hänt: I november 2014 kom det fram att ett tiotal anställda på Luleå Kommuns Stadsbyggnadsförvaltning misstänktes vara inblandade i ett korrupt nätverk tillsammans med anställda hos Caverion, ett teknikföretag som arbetar som konsult åt kommunen. Det var Caverion som genom sina interna kontroller uppdagat att kommunen systematiskt överfakturerades, inkomster som sen användes för att förse tjänstepersoner på Stadsbyggnadsförvaltningen med mutor – till exempel i form av vitvaror, elektronik, alkohol.

Kommunen gjorde en polisanmälan men Stadsbyggnadsnämndens ordförande Lenita Ericsson, kommunalrådet Yvonne Stålnacke och kommundirektören Mikael Lekfalk tog medvetet beslutet att inte inleda någon internutredning. Enligt dem själva på grund av att ”polisen bad oss att inte göra det”. Men när polisutredningen lades ned i april 2016 för att brott inte kunde styrkas inleddes ändå ingen internutredning. Det var först efter att kommunrevisionen 2017 fått nys om händelserna av Miljöpartiet, som 2016 kastats ut ur kommunledningen, som en internutredning inleddes.

Alla utom en av de misstänkta har nu, nästan tre år senare, slutat hos kommunen. Att det gått så långt tid sägs nu också vara ett skäl till att arbetsrättsliga åtgärder, tex avsked, inte kan tillämpas.

Internutredningen som tillsattes den 1 juni 2017 bekräftar nu vad Caverions egen utredning visade: att kommunen betalat – minst! – 463 000 kronor för mycket, pengar som alltså använts för att förse de inblandade på förvaltningen med mutor. Totalt fann man att leverantörsfakturor till ett värde av 897 000 kronor helt saknade eller hade bristfälligt underlag. Ändå har de attesterats av ansvariga på Stadsbyggnadsförvaltningen.

Internutredning visar på en skrämmande dålig kontroll av kommunens fakturahantering. Vissa brister i fakturaunderlag kan vara svårare att upptäcka, som att Caverion använt samma underleverantörsfaktura som underlag till flera fakturor till Luleå Kommun. Men i många fall saknades även verifierade tidrapporter och underleverantörsfakturor helt. Det finns till och med flera exempel där fakturaunderlaget saknar skriftlig beställning från kommunen! Utredningen ger inte svar på hur dessa bristfälliga fakturor har kunnat attesteras och betalas.

Rättvisepartiet Socialisterna kräver nu att utredningen fördjupas, någon som kommunalrådet Niklas Nordström var skeptisk till och hävdade att det redan gjorts en stor utredning.

– Det som Niklas Nordström kallar en stor utredning är i själva verket bara en granskning av fakturor. Man skulle kunna granska epost-trafiken i kommunen eller intervjua personer som kan veta mer om det här. En fördjupad utredning kan leda till flera olika saker. Kanske att misstankar avskrivs eller att polisen återupptar sin förundersökning, sade RS gruppledare i kommunfullmäktige Jonas Brännberg till NSD 171023.

 

–          Det här ställer stora frågor om: förekommer det här när det gäller andra fakturor också? Vad innebär det i så fall? Vad kan det ha kostat Luleå kommun? Vi menar att man nu måste gå till botten med hur man sköter fakturor i Luleå kommun, kommenterade Jonas Brännberg från Rättvisepartiet Socialisterna utredningsrapporten i SvT Nordnytt den 23 oktober.

Det finns idag inget som tyder på att korruptionen på Stadsbyggnadsnämnden har någon koppling till politiker. Däremot finns en koppling i form av en kultur som Niklas Nordström stått i centrum för och uppmuntrat, där mycket handlar om att bygga ”nätverk” med direktörer, chefer och ”näringslivet”, vilket oundvikligen leder till en ökad risk för att den nära kontakten leder vidare till ”tjänster och gentjänster”.

av RS Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s