#Metoo: från hashtag till massrörelse?

samlinsfoto2

Sen flera kända skådespelare gått ut med berättelser om Hollywoodproducenten Harvey Weinsteins sexuella övergrepp har hashtagen #Metoo svept över världen. Miljontals kvinnor har använt den för att dela sina berättelser. Nu organiseras även #Metoo-möten och demonstrationer.

#Metoo myntades 2007 av Tarana Burke. Hon har länge arbetat för social rättvisa och är idag programdirektör för organisationen Girls for Gender Equity. #Metoo är ett sätt för överlevare att bli sedda, att få veta att de inte är ensamma i ett samhälle där skulden och skammen ofta bärs av offret.

Efter avslöjandet av Weinsteins övergrepp har #Metoo plötsligt fått ett enormt genomslag. Huvuden rullar från mediaredaktioner och andra maktpositioner runt om i världen. Jag har svårt för hashtags som inte är kopplade till handling, men nu kan jag inte hjälpa att hoppas på att det här faktiskt ska leda någonstans.

Det stora och snabba genomslaget måste ju visa att miljontals kvinnor har en nyfunnen medvetenhet och ett nyfunnet mod att stå upp emot våldet och förtrycket. De har stärks av den radikalisering som ses i USA, men också i exempelvis Storbritannien och Spanien. Och det som börjar som ett klick på nätet kan gjuta in ny medvetenhet och mod att organisera sig och agera i verkliga livet.

Så vad gör vi nu? När Tarana Burke fick frågan i SVTs Agenda i söndags svarade hon:

– Det är mycket att göra. Nu har vi bevisen för att detta är ett globalt och genomgripande problem. Diskussionen måste skifta fokus från antalet människor som träder fram till vad vi kan göra för att ge dem verktyg att hantera smärtan.

Hon fortsätter:

– Vi måste  börja prata om rådande system som tillåter sexuellt våld att florera. System som patriarkatet är verktyg som folk använder för att se till att sexuellt våld är fortsatt utbrett.

Programledaren ser något obekväm ut och frågar, ”men vad menar du med att förändra systemet?” Därför blir jag inte förvånad när  SVT i sin artikel väljer att trycka på #metoo som ”Ett kraftfullt sätt att uttrycka empati”.

Det är inte konstigt att företrädare för kapitalismen – det globala ekonomiska systemet av privat egendom och profitjakt – som är beroende av patriarkatet och andra förtryck vill hålla den här rörelsen på ”hashtag-nivå”.

Precis som Tarana Burke säger är det systemet vi lever i som är problemet. Burke använder exemplet Weinstein där hans pengar och makt gjort att han fått fortsätta även fast alla vetat om vad han gjort. Det fungerar bara i ett system som sätter pengar framför människors behov. Att det fungerar i film- och mediabranschen är grundat i den extrema ojämlikheten – enorm status och makt hos ett fåtal individer (som regel män) och stor sårbarhet hos lågavlönade projektanställda, frilansare med flera.

Vi måste se till att vara de som för kampen vidare, som lyfter blicken och tar Tarana Burke på orden. Varje stad har sin egen Weinstein och jag hoppas att de är väldigt nervösa just nu. Och jag hoppas att vi använder detta momentum till att på riktigt släppa skammen och lägga skulden var den hör hemma; hos den som utsätter, inte den som blivit utsatt. Och så bli fria att gå vidare till att organisera för att göra slut på systemet som skapar förövare och offer.

  

av Fatima Linna Trabelsi

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s