Kongressdiskussion om svenska perspektiv

Diskussionen om Sverige och kongressdokumentet “Politisk kris i toppen och ökad gräsrotskamp” inleddes av Per-Åke Westerlund från partistyrelsen och VU. Han betonade den ökade oron hos de styrande över att stödet till dem själva och det ekonomiska system de försvarar faller i takt med ökade klyftor. Flera partier kan åka ur riksdagen i nästa val. Sverige har passerat länder som Tjeckien och Slovakien i klyftor. Faktum är att ojämlikheten i Danderyd är lika stor som i Rwanda!

  • Lundin Oils vinst för andra kvartalet i år är 4,5 miljarder. Deras VD tjänar 500 000 kronor per dag! 500 svenska bolag gör en vinst på 651 miljarder i år. Samtidigt har offentliga sektorns andel av ekonomin minskat med 144 miljarder kronor sedan 2006, sade Per-Åke Westerlund.

Även regionalt ökat klyftorna.

  • De minsta kommunerna skulle behöva skattehöjningar på upp till 18 kronor i framtiden för att täcka behoven, vilket förstår är helt orimligt. Redan idag har små kommuner stora problem att bara täcka det som lagen kräver, sade Jonas Brännberg från Luleå i sin avrundning av diskussionen.förorterna har skjutningar ökat, vi har nu fyra gånger mer skjutningar än i Tyskland. Skottlossningarnas karta är en direkt kopia av den socioekonomiska kartan där fattiga områden drabbas värst, berättade Kristofer Lundberg från Göteborg/Angered, och gav positiva exempel hur partiet kan samla grupper för att tillsammans kräva upprustning av förorten vad gäller bostäder, skola, fritid och jobb.                                  Fullsatt på Södergården, Stockholm

Störst utrymme fick de senaste kamprörelserna.

  • Det gick fort för Löfvén från tal om “Mitt Sverige bygger inga murar” till “systemkollaps” och “vi behöver andrum”. UngISverige är en enorm rörelse som redan har haft effekt och gjort det svårare att utvisa, sade Natalia Medina från Stockholm.

Medlemmar från Göteborg gav en imponerande rapport om RS arbete inför och under den 30 september då nazistmarschen stoppades, med både eget kampanjarbete och medlemmars arbete i till exempel Hyresgästföreningen och fackföreningar för att de också skulle mobilisera mot nazisterna. Resultatet är både en demoralisering för nazisterna och början på ett nytt antirasistiskt nätverk.

Lina Rigney Thörnblom, fullmäktigeledamot för RS i Haninge

Det konstaterades att det just nu råder högkonjunktur även om Ammar Khorshed från Uppsala rapporterade att en skakig bostadsboom snabbt kan ändra på det. Ändå är det kris i vården, nedskärningar i kommuner och utförsäljning av kommunala bostäder.

  • På barnkirurgen i Stockholm tvingas de operera mitt i natten för att köerna är så långa. Samtidigt gör privata vårdföretag miljonvinster. Det är en skandal och tyvärr är fackens alldeles för tysta. Istället har nätverk, som till exempel En Annan Vård är Möjligt där jag är aktiv stått för protesterna, sade sjuksköterskan från Haninge partiförening Katja Raetz.

Utvecklingen i Sverige börjar komma ikapp resten av Europa: tvära politiska kast, ekonomisk instabilitet och en ökad gräsrotskamp underifrån. Det vi väntar på är att missnöjet tar nya vänsteruttryck. Möjligheterna ökar för ett väl rustat socialistiskt parti.

 

RS Luleå

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s