Högerns nya radarpar i Luleå: Niklas Nordström och Anders Sundström

Vid ett maratonkommunfullmäktigemöte måndag innan jul togs ytterligare flera steg i högerpolitiken i Luleå.

          Medan hyresgäster och vanliga lulebor drabbas av kraftigt höjda avgifter för vatten och avlopp får den avpolletterade bankdirektören Anders Sundström ett toppjobb inom kommunen, säger Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.

Förslaget om inskränkt demokrati och höjda kommunalrådslöner drabbades dock av ett tillfälligt bakslag.

Som Offensiv rapporterat planerar S-ledningen med Niklas Nordström i spetsen att inskränka insyn och deltagande i demokratiska beslut genom att slå ihop Kultur- och fritidsnämnden, minska kommunrevisionens storlek samt minska storleken på ett antal nämnder. Totalt är det ett 70-tal förtroendevalda som försvinner. I samma översyn hotas oberoendet för kontrollen av miljö, bygg, livsmedel mm när miljöinspektörer etc. får en chef som också är ansvarig för byggnationer och tillväxt.

Som en del av samma ärenden föreslogs även höjd kommunalrådlön till 110% av ett riksdagsarvode, cirka 72 000 kronor per månad. Dock ville Socialdemokraterna vänta med att lansera deras illa dolda plan att sänka ersättningarna till oppositionen till efter valet, något som gjorde att flera partier yrkade återremiss med argumentet att alla arvoden skulle beslutas samtidigt. När riksdagsledamoten Fredrik Lund Sammeli (S) lämnade mötet i förtid innebar det att en minoritetsåterremiss blev möjlig och beslutet sköts upp.

Beslutet om kraftigt höjda avgifter för vatten och avlopp togs dock med en stor majoritet.

          Rättvisepartiet Socialisterna var det enda parti som var principiellt emot höjningen på tolv procent. Med höjningen ska hyresgäster och husägare betala för stora investeringar som behövs  när staden växer. Vi menade istället att kommunen gemensamt ska stå för de investeringarna, för att hålla nere de taxor som drabbar låginkomsttagare hårdast, säger Jonas Brännberg.

För första gången någonsin beslutade också s-majoriteten med stöd av bland annat deras kompanjoner i moderaterna om en ”extern” ordförande för kommunens ägarbolag (tidigare var kommunalrådet ordförande), i form av den avpolletterade bankdirektören Anders Sundström.

          Som före detta S-minister och som direktör och styrelseordförande på Swedbank, Folksam och KF med miljonlön symboliserar Sundström hur socialdemokratin blivit kapitalismens och orättvisornas försvarare. Han är en av spekulanterna som köpt upp gruvan i Pajala och var en av de som åkte på jaktresor i privatjet med SCA-vd:n Jan Johansson utan att betala för sig. Som VD på Folksam sa Sundström ”Det är tyvärr det samhälle vi lever i…” apropå sin lön på 310 000 kronor i månaden. Att den ”stackars” miljonären får 200 000 kr till per år av Luleå kommun är inget annat än en skandal, säger Jonas Brännberg

RS Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s