Skolstrejk mot utvisningarna 12.12.12 – avstamp för fortsatt kamp

Den 12 december klockan 12 skrev skolelever från Boden i norr till Ystad i söder historia genom att gå i strejk mot utvisningarna. På minst 14 orter och 45 skolor la unga ned arbetet. Känslan av styrka och sammanhållning var överväldigande. Kan strejkens samlande av styrka bli ett avstamp för vassare metoder i den fortsatta kampen mot regeringens splittrings- och utvisningspolitik?

Globala Gymnasiet i Stockholm, där initiativet till strejk med datum och tid tagits, tömdes i princip på elever (bara de som skrev nationella prov i matematik blev kvar). Efter samling med tal och talkörer på skolgården förenades Globala-eleverna med elever från ett 20-tal skolor på Medborgarplatsen. Totalt deltog 2000 på Medborgarplatsen i en och en halv timme, trots snöblandat regn, blåst och iskyla.

Liksom Globala Gymnasiet i Stockholm fungerade Gymnasiebyn i Luleå som ett centrum för strejkorganiseringen. Eleverna i Låt oss Leva-Ung i Sverige Luleå hade siktat på en ”riktig” skolstrejk ända sen september, och börjat diskutera det seriöst i oktober. Att elever på två orter arbetade tillsammans ställde in siktet på en landsomfattande strejk, och de två drivande orterna sporrade hela tiden varandra att satsa hårdare.

Långa veckor av förberedelser stärkte engagemanget hos de unga aktivister som bar upp strejken. Tack vare den stommen kunde spridningen av initiativet få ett eget liv, särskilt de sista dagarna innan den 12 december då en rad nya skolor och orter anslöt sig – till exempel Tranås, Östersund, Ystad, Gävle och Umeå. Att det hade arbetats fram ”kit” för strejkorganisering, med exempelvis flygblad, namnlistor, att-göra-listor, var en stor hjälp.

Till slut blev det uppskattningsvis 4000 som deltog i strejken, varav 2000 i Stockholm, 500 i Göteborg, 300 i Borås, 200 i Uppsala, och 150 vardera i Lund, Luleå, Boden och Piteå. 45 skolor på 14 orter spridda från norr till söder, öst till väst – det är imponerande siffror som summerar ännu ett historiskt steg framåt i bygget av det kämpande motståndet mot S-MP-regeringens brutala migrationspolitik.

Viktigare än siffrorna är dock tyngden i strejken som vapen. Att eleverna la ned arbetet som protest är en vägvisare om den sorts metoder som liksom ligger planterade och väntar på att plockas upp när kampen växer vidare. Fröna såddes av Ung i Sverige när de – trots att de först bara var en handfull – deklarerade att deras manifestation utanför Riksdagen den 6 augusti var just en strejk, en sittstrejk. Under månaderna som följt har den samlade energin och styrkan hos tusentals unga som tillsammans börjat känna sin styrka gett rörelsen växtkraft. Den har också närts av provokationerna från såväl staten som nazisterna – den segerrika antinazistiska mobiliseringen i Göteborg spelade stor roll både som inspiration och som varning om de destruktiva krafter som göds av den statliga rasismen.

I takt med avslöjanden om godtyckliga åldersuppskrivningar och avslag och försöken till tvångsutvisningar har Migrationsverkets trovärdighet klätts av mer och mer, och härdat beslutsamheten i strejkförberedelserna. Samtidigt har de tätt duggande avslagen och åldersuppskrivningarna vägt alltför tungt på mångas axlar. Början till en landsomfattande organisering har visat sin styrka i det läget – när många drar tillsammans kan de turas om att dra tyngsta lasset och sporra alla att orka lite till.

Strejk visar vägen mot seger. Som uppropet som strejken i Luleå tog initiativ till att sprida säger:

”Om piloterna, busschaufförerna, sjukvårdspersonalen, handläggarna, poliserna, lärarna skulle strejka med oss skulle inte utvisningarna kunna genomföras.” Strejk är också en påtaglig demonstration av den makt som arbetarklassen äger – strejk i masskala ger inte bara möjlighet till seger i frågan för dagen utan ställer också frågan om makten i samhället.

Det är ett styrkebevis att de strejkande 12.12.12 förutom att fokusera på att göra dagens aktiviteter till en succé också lyckades blicka framåt mot fortsatt kamp. Uppropet för en protestdag med strejker och demonstrationer i januari-februari är ett lysande initiativ som borde spridas i alla möjliga forum – fackföreningar, kultur-, idrotts och hyresgästföreningar till exempel. Tätare samordning mellan de olika kampcentra, liksom diskussioner om alternativet till utvisningspolitiken är en nyckel till fortsatta steg framåt.

Riksmedias extremt svaga bevakning av skolstrejken var ingen slump. Staten och etablissemanget är uppenbart oroade av att asylkampen vägrar dö ut och istället anammar mer och mer radikala slutsatser och metoder. De stora media hjälper till genom att försöka tiga ihjäl motståndet och istället blåsa upp alternativa fakta. Sveriges Radios huvudnyhet den 12 december var till exempel att asylsökande ”köper asylberättelser” för upp till 60 000 kronor, som en del i en pågående serie på temat ”undergräv-sympati-för-flyktingar”. Liksom försöket till en stor tvångsutvisning den 11 december, medelst en brutal polisinsats, är det här en del av den ”piska” som staten nu vill göra kännbar tillsammans med ”moroten” i form av regeringens förslag till ändringar i gymnasielagen.

Försöken att bromsa in rörelsen mot utvisningarna drivs av rädsla. Unga i täten för en snabbfotad och snabbtänkt rörelse hotar att dra med sig allt fler i den farliga insikten att ingen egentligen tjänar på den hårda flyktingpolitiken, att det verkliga ”vi” och ”dem” är ungdomar och arbetare av alla ursprung mot den lilla elit som försöker använda misstänkliggörandet av människor på flykt för att avleda fokus från de grundläggande motsättningarna i samhället. De senaste månadernas kamp har redan öppnat mångas ögon för det nakna hyckleriet i som den svenska regeringens politik utgör. Skolstrejkens upptrappning ger gott hopp om att många fler kommer väckas under månaderna som kommer – inte till kamp för en annan flyktingpolitik men också för ett annat samhälle.

 

av Liv Shange Moyo

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s