Gállok: 2018 ringdes in med elva eldar för ett gruvfritt Jokkmokk

Utsikt från berget Átjek över Kallak och Sarek. Lilla Lule älv, Jokkmokk, Lappland. © Tor Lundberg Tuorda/Naturfotograferna/IBL Bildbyrå.

Sen 2006 har brittiska Beowulf Mining försökt få till stånd en ny järnmalmsgruva i Gállok utanför Jokkmokk. Sen dess har också kämparna i Gruvfritt Jokkmokk arbetat för att stoppa gruvan. Gállok ligger inte bara på känsliga renbetesmarker, vägg i vägg med världsarvet Laponia och Sareks orörda natur, utan också i Lule’ älv upprinningsområde. Efter många turer har nu Bergsstaten, i oktober, avslagit Beowulf Minings ansökan om förnyat undersökningstillstånd. Länsstyrelsen i Norrbotten har också slutligt sagt nej till en gruvetablering. Beowulf sätter nu sitt hopp till S-MP-regeringen som har att fälla det slutliga avgörandet.

På nyårsafton samlades ett 30-tal aktivister i Gállok för ”en manifestation för de oförstörda kulturlandskapen, det rena vattnet och ett gruvfritt Jokkmokk. Elva eldar tändes som symboliserar de elvatusen åren som markerna har burit vår historia och framtid samt de elva åren med gruvplanerna som hotar allt.” Offensiv har talat med Tor Tuorda, ordförande i nätverket Gruvfritt Jokkmokk:

 

Kan du berätta mer om eldmanifestationen ni hade på nyårsafton?

–          Den sista dagen på året bestämde vi oss för att dra ut, för att visa att vi fortfarande finns i markerna och att vi fortfarande är kritiska till den här gruvan de vill bygga.

–          Vi tände elva eldar, en för varje år som Beowulf Mining har funnits i Jokkmokk. Tolv år blir det den 26 mars i år.

Nu har ju Bergstaten avslagit Beowulfs ansökan om förnyat undersökningstillstånd, hur ser du på det?

–          Ja, nu ligger det ju hos regeringen. Nu är det rent politiskt, det är inte längre några professionella som ska bedöma, utan det är politikerna. Det kan gå precis hur fan som helst alltså. Det är jag ganska rädd för faktiskt.

Avslaget från Bergstaten är ändå banbrytande. Hur mycket tror du kampen för ett gruvfritt Jokkmokk har påverkat?

–          Ja, hade inte kampen funnits hade det nog varit en automatisk transport från idé till beslut. Den vanliga vägen med godkänt i alla led. Gruvan hade varit igång redan, tror jag helt klart.

Givet det, vad tänker du om nästa steg i kampen?

–          Att den fortsätter är helt klart. Att 30 personer gjorde sig omaket att komma ut på självaste nyårsafton visar på engagemanget som finns. Om regeringen skulle ge gruvan grönt ljus trots allt då skulle det bli ett jävla liv, då är det krig. Det är nog nu, nog parasiterat. Nästan all natur är förvandlad till pengar redan.

Vilka är era viktigaste argument mot gruvan?

–          Det är gifterna som ansamlas, det här enorma sandlagret som ska anläggas, två kilometer långt och en kilometer brett. Det blir för generationer och generationer att dressera den här gruvdammen under århundraden för att det inte ska bli en total ekologisk katastrof för hela Lule älvdal. Det är den största risken som jag ser det. Sen finns det direkta effekter, på renskötseln, på Jokkmokk som natur- och kulturkommun.

Hur svarar du de som hoppas på att gruvan ska tillföra jobb?

–          Ja, det är ju det vi får höra hela tiden – hundratals jobb, tusentals jobb… Men om nu gruvan skulle öppna om fyra år och maskinerna skulle börja arbeta i dagbrottet så säger ju företaget självt att det skulle vara automatiska maskiner och transporter – det skulle vara så gott som helautomatiserat. De jobb som blir – kanske ett 50-tal – för att hålla igång maskinerna och underhålla, det är inte mycket. Själva styrningen kommer ju att göras av experter som tas in utifrån, det är väldigt naivt att tro att de jobben skulle tillfalla Jokkmokkare.

–          Så skulle det ju vara högst tillfälliga jobb – gruvans livslängd blir bara 14 år.

 

Liv Shange Moyo


Vi kan också länka till en jättefin video av eldmanifestationen som han lagt upp på facebook: https://www.facebook.com/torlennarttuorda/videos/531417577232242/

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s