Migrationsverkets personal dömer ut handläggningen: ”varken rättssäker, enhetlig, förutsägbar eller hållbar”

I en 18 sidor lång kritik av verkets ledning tar ett okänt antal anonyma anställda upp bland annat de rättsosäkra processerna. Skrivelsen, riktad till migrationsminister Heléne Fritzon och statssekreterare Lars Westerbratt, inkom den 15 december 2017 (Fritzon underlät ändå att nämna kritiken under riksdagens debatt om åldersbedömningar över en månad senare).
Texten beskriver bland annat hur ledningens ”resultatorienterade” jakt på avgjorda ärenden resulterade i att ”enkla, det vill säga syriska” ärenden prioriterades under andra halvan av 2016. Det året var det så gott som inga ärenden för ensamkommande afghanska barn som avgjordes i ”normalhanteringen” (ett antal avgjordes snabbt genom att till exempel omedelbart utvisa barnen enligt Dublin-förordningen som säger att en asylsökande ska bedömas i det första EU-land hen registrerats i).
Inför 2017 hade MV ”enbart svåra ärenden och handläggare som i stort sett bara var vana att handlägga syriska ärenden. Vid den tidpunkten har ett antal handläggare arbetat i över två år (utan) att ens fått grundläggande utbildning.” Med ”svåra ärenden” menas alltså främst ensamkommande afghanska barn, vars öden avgörs av handläggare som inte fått utbildning för uppgiften och står under stark press att leverera enligt ”målformulering”, snabbt.
Enligt skrivelsen kan inte ärendehandläggningen för varken asyl eller tillstånd anses vare sig ”rättssäker, enhetlig, förutsägbar eller hållbar”.
Kritiken är riktad mot verkets misslyckande att möta de ”målformuleringar” som regeringen angivit – ”långsiktighet, hållbarhet, förutsägbarhet samt ordning och reda” – inte mot de politiska målen själva. Men mellan raderna av torr byråkratsvenska sipprar ett vittnesmål fram, om hur den politiska styrningens ”ordning och reda”, New Public Management, karriärism och institutionell dysfunktion kokats ihop till en politisk-byråkratisk rättsövergreppskoloss.
Men kolossen bärs upp av människor, och om de hör, ser och känner protesterna mot det omänskliga arbete de utför kan de bli en del av att välta omkull den. Strejker, blockader och demonstrationer är vägen dit.

 

Liv Shange Moyo

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s