Norrbotten i gemensam sittstrejk mot utvisningarna 26 januari

Fredag den 26 januari protesterar elever i Luleå, Boden och Piteå tillsammans mot regeringens fortsatta utvisningspolitik. I veckan möter också Migrationsverkets försök att verkställa utvisningar till Afghanistan protester vid ”förvaret” i Åstorp. Samtidigt har nu även personal på Migrationsverket höjt rösterna för att synliggöra verkets ”brister och misslyckanden”.

Bakom regeringens hårda flyktingpolitik finns den politiska elitens förhoppning att skapa ett politiskt landskap där solidaritet och medmänsklighet i praktiken är icke-frågor. De vill bromsa och bryta det allt större motståndet mot utvisningarna. För att bromsa hafsade regeringen ihop den eftergift till kampen som presenterades i slutet av november – ”möjligheten” för vissa ensamkommande att, eventuellt, kanske innan sommaren, få ansöka på nytt om stanna i Sverige för att studera eller arbeta. För att bryta rullar Migrationsverket vidare med avslag och försök till utvisningar. Ingetdera kommer att hålla i längden.

Migrationsverket planerar en tvångsutvisning av två personer från flyktingfängelset i Åstorp, utanför Malmö, tisdagen den 23 januari. Under dagen organiserades en protest utanför ”förvaret”, liksom och i solidaritet på tågstationer runt om i landet. Nya utvisningar planeras eventuellt lördag den 27 januari. Ung i Sverige samordnar nu en riksomfattande sms-lista för att agera mot alla försök att verkställa utvisningar.

Låt oss Leva-Ung i Sverige Luleå har sen skolstrejken den 12 december drivit på för nya strejker och mer samordning. I samband med Förintelsens Minnesdag, som högtidhålls  den 27 januari, kommer elever i Luleå, Boden och Piteå på fredagen att sittstrejka tillsammans mot utvisningarna.

–          Det viktigaste med sittstrejken på fredag är kopplingen till förintelsens minnesdag på lördag. Det sker systematisk förstörelse runt om i världen just nu och uppifrån får vi höra bortförklaringar, oron i samhället ska skyllas på ”andra”. Vi måste ta vårt ansvar och stå upp för det historien lärt oss! säger Siri Kjerrulf från Låt oss Leva-Ung i Sverige Luleå.

Med den gemensamma strejken vill eleverna också fortsätta visa på vilken styrka som finns i att strejka, att det är mer av samordnade strejker och protester som behövs för att stoppa utvisningarna. Runt om i landet mobiliseras det just nu också för demonstrationer den 18 februari. Även personal på Migrationsverket har till slut sagt ifrån, på sitt sätt. Motståndet fortsätter framåt.

 

 

 Liv Shange Moyo

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s