Luleå: RS kräver att kommunen låter även åldersuppskrivna bo kvar

Kravet att ensamkommande ska få bo kvar i sina kommuner även som 18-åringar har tagits upp med kraft av den stora solidaritetsrörelse som svept över landet sen i höstas. I Luleå har det rests av nätverket Kraftsamling för ensamkommande, och av RS som tog upp frågan i en motion i april. S-majoriteten i Luleå kände av trycket och i höstas tog kommunfullmäktige beslutet att ensamkommande barn på flykt skulle tillåtas bo kvar i kommunen även efter att de fyllt 18 år. Detsamma gäller tyvärr inte för de som ”skrivs upp” till ”18 år” genom Migrationsverkets så kallade ålders bedömning.

Rättvisepartiet Socialisternas motion, som lämnades in i april 2017, kräver att åldersuppskrivna ska få bo kvar. Motionen kommer upp till beslut först nu, på kommunfullmäktiges möte i januari.

Motionen påpekar att ”under 2016 och 2017 har Migrationsverket genomfört vetenskapligt mycket osäkra åldersuppskrivningar”. Sen april har vidden av det vetenskapliga och rättsliga haveriet med åldersbedömningarna uppdagats av en lång rad forskare.

–          Åldersbedömningarna som Migrationsverket gör saknar helt trovärdighet, de är politiska beställningsjobb, säger Jonas Brännberg som representerar RS i kommunfullmäktige.

–          Det är skamligt att Luleå kommun på felaktiga grunder ska riva upp ungdomar som rotat sig här.

Som motionen säger: ”De ungdomar som skrivs upp till 18 år förlorar rätten att gå i skola, tvingas flytta från kommunens boende (…), förlorar sin gode man och får dessutom i många fall avslag på sin asylansökan. Att på ’18-årsdagen’ dra undan hela det nätverk som utgör grunden för trygghet skulle vara otänkbart för ett barn fött i Sverige, i synnerhet om det handlade om en 18-åring som genomgått ett trauma. Men för afghanska ungdomar anses det vara rimligt.”

Personalen på Arbetsmarknadsförvaltningen, som hanterar flyktingboendena i kommunen, försöker att lindra smällen genom att låta de som skrivits upp till en ”18-årsdag” mellan 1 juli 2017 och 30 juni 2018 bo kvar. Kommunens tidigare beslut om de som fyller 18 gäller nämligen till och med 30 juni i år. På frågor från RS har kommunledningen sagt att de arbetar på att förlänga fristen efter juni, något som kommer att vara av mycket begränsad relevans då en stor andel ensamkommande vid det laget lär räknas som ”vuxna”.

Ändå valde Socialdemokraterna, som har majoriteten i Luleå kommunfullmäktige, att avslå RS motion när den behandlades av Kommunstyrelsen. Miljöpartiet och Vänsterpartiet yrkade bifall. Hur övriga partier röstar återstår att se på måndagens kommunfullmäktigemöte. Protester utanför fullmäktige skulle kunna påverka partier och enskilda ledamöter att stötta RS förslag.
Läs RS motion här;

Ensamkommande barn

 

av Liv Shange Moyo

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s