Rapport från Norrbottens gemensamma sittstrejk mot utvisningarna 26/1

26/1 Sittstrejk Björknäsgymnasiet, Boden

Låt oss Leva i Luleå och Boden organiserade gemensam sittstrejk fredagen den 26 januari, en uppföljning av skolstrejken den 12 december. Även Strömbackaskolan i Piteå skulle ha deltagit men arrangörerna där fick förhinder.

Cirka 20 personer deltog i sittstrejken på Björknäsgymnasiet i Boden. Deltagarna diskuterade tillsammans varför utvisningarna till krig och förtryck måste stoppas och vad som är nästa steg. Det beslutades om en ny protest den 18 februari, på den alleuropeiska protestdagen mot utvisningar, samt om ett nytt organiseringsmöte den 8 februari.

I Luleå, där sittstrejkerna har fortsatt varje fredag sen mitten av september, satt omkring 30 elever ned i Lärkans foajé i protest mot utvisningarna till krig och förtryck. Maiara Karlsson Alves Dias från Låt oss Leva-Ung i Sverige Luleå höll tal och sjöng. Musik på gitarr och keyboard, plakat och affischer fångade uppmärksamheten från andra elever och personal. Flygblad kopplade ihop dagens kamp mot utvisningarna med den historiska kampen mot nazisternas massmord, med anledning av Förintelsens minnesdag. Mellan tal och sånger diskuterades om bland annat Migrationsverkets planer på att bygga ett nytt flyktingfängelse i antingen Luleå eller Umeå, och om hur Migrationsverkets egen personal nu börjat säga ifrån mot den rättsosäkra och ohållbara hanteringen av asylärenden.

Dagens höjdpunkt i Luleå var när flera grupper av elever som först hållit sig vid sidan av svarade på Maiaras uppmaning och kom och satte sig i sittstrejken.

 

Rs Norrbotten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s