Antirasistiskt sikte på 1 maj

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) planerar en marsch genom Boden under 1 maj, en tydlig del av en nazistisk upptrappning inför valet. I Boden tänker även NMR ställa upp i valet för kommunfullmäktige. Antirasister svarar med mobilisering för att stoppa nazisterna.

I juli 2017 uppmärksammades det att NMR eldat upp kommunens pride-flagga som alltid hänger vid resecentrum. Såväl kommunalrådet som lokalbefolkning upprördes i media och det hela blev startskottet för Bodens första egna Pride-festival, Northern Light Pride. Ett pridetåg och en antirasistisk demonstration hölls och kommunen ställde sig upp till försvar för mångkultur olikhet när de flesta butiker plockade fram regnbågsflaggorna som ännu sitter uppe.

Det politiska vakuum som förra valet gav SD plats i Bodens fullmäktige har fått fortlöpa med Socialdemokratins invandrarfientliga politik som är en karbonkopia av SD:s tidigare program och det får nu följder farliga för långt fler. NMR lät meddela att de tänker ställa upp i valet för en plats i Bodens kommunfullmäktige.

En ökad nazistisk närvaro har varit att vänta i Boden inför valet, men än så länge har någon enstaka flygbladsutdelning i brevlådor varit den enda styrkedemonstrationen fram till förra veckan. Nazisterna meddelade i en ”presskonferens” i den egna ”tv-kanalen” att de tänker delta på politikerveckan i Almedalen oavsett tillstånd eller inte samt marschera i Ludvika och Boden, de kommuner där de satsar på kommunfullmäktige.

I Boden är det Bo Nilsson, en 70-årig nazistveteran som ställer upp. Nilsson var enligt Expo med och grundade Sverigedemokraterna, gick sedan över till en ledande roll inom Nationalsocialistisk front för att sedan gå över till NMR. Han har flera domar för grovt våld och hot samt avtjänat flera fängelsestraff.

Medlemmar ur nätverket Boden mot rasism tog, så snart nyheten om 1 maj kom, ett initiativ om att påbörja mobilisering för en motdemonstration med målet att stoppa nazisterna. Medlemmar och sympatisörer uttrycker sin ilska över nyheten om en nazistisk marsch i deras kommun och vilket hån det är att nazister får marschera under arbetarnas högtidsdag. Under endast en vecka har nätverket fått ett uppsving och en enorm spridning av eventet i sociala medier.

Den antirasistiska mobiliseringen sprider sig nu runtom länet med bland annat förra veckans blockad av SDU i Luleås gymnasieby där elever hindrade rasistisk propagandaspridning.

Under lördagen höll även NMR flygbladsutdelning under Jokkmokks vintermarknad där de blockerades av lokala antirasister och marknadsbesökare med resultatet att nazisterna fick lämna platsen. Nazister och rasister har aldrig och kommer aldrig att vara välkomna i Norrbotten eller Sápmi.

 

 

Antirasist i Boden

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s