Jourcentralen stängd i Luleå

Nästan över en natt beslutade s, v, mp-ledda region Norrbotten att jourcentralen i Luleå skulle hålla stängt på kvällar. Nu är oron stor över att krisen på akuten på Sunderby sjukhus kommer förvärras än mer.

Det som ”inte var ett färdigt förslag” den 8 januari var verklighet den 1 februari – jourcentralen i Luleå håller stängt på kvällar och är numera bara öppen dagtid de dagar hälsocentralerna håller stängt. Beslutet är fattat av tjänstemän men är förstås sanktionerat av den politiska ledningen, som krävt massiva nedskärningar de senaste åren. I ett mycket provocerande uttalande i NSD den 25 januari hävdade Vänsterpartiets regionråd Glenn Berggård att förändringen hade med folkviljan att göra:

  • Det handlar om att anpassa delar av besökstiderna till de önskemål patienter och medborgare har, säger Glenn Berggård.

Vilka undersökningar av folkviljan som ligger till grund för beslutet redovisades dock inte! Tvärtom har bestlutet möts av ett ramaskri från patienter och personal.

Som kompensation ska någon av hälsocentralerna istället ha öppet till klockan 19 (istället för 21 då jourcentralen stängde), men trots att detta är långt ifrån klart så har jourcentralen stängt. Oron är nu stor för att fler tvingas söka sig till den överfyllda akuten, som dessutom flyttar till tillfälliga lokalen om en månad. När sjuksköterskan Åsa Palmér på akuten fick reda på planerna skrev hon ett förtvivlat inlägg på Facebook ”Vi blöder redan nu, vissa dagar mer än andra, vi kämpar det ska gudarna veta, vi kämpar för att få kontroll över ett kaos som vi inte kan råda över. Vi lyckas, vi klarar det och ibland vet vi inte ens hur. Hela husets problem blir vårt, inga vårdplatser = kvar på akuten, det andra inte kan fixa hamnar i knäet på akuten, slut tider på hc = åk till akuten, listan kan göras lång, alldeles för lång”

 

Den ständiga nedrustningen av vården måste få ett slut. Att som Vänsterpartiet motivera deras försämringar med folkviljan är en skam. Det behövs ett vårduppror i Norrbotten och Sverige, för pengarna tillbaka till vården – ta från de rikaste.

Jonas Brännberg

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s