Nästa slag mot ensamkommande: skolgången!

De senaste månader har ett nytt stort problem seglat upp för unga flyktingar och då framförallt ensamkommande. Det handlar om rätten till att gå i skola.

Möjligheterna att få uppehållstillstånd minskar drastiskt då en flykting efter lång väntan fyller 18 år eller blir åldersuppskriven av Migrationsverkets ovetenskapliga ”medicinska åldersbedömningar”. Det visar sig nu dessutom att de i många fall förlorar möjligheten att gå i skolan.

Enligt skollagen har alla, även asylsökande, rätt att påbörja ett gymnasieprogram innan de fyllt 18 år. De har också rätt att fullfölja det programmet, även efter 18-årsdagen.

Men efter 18-årsdagen har kommunerna inte längre någon skyldighet att ta hand om unga ensamkommande, som då ofta tvingas flytta till Migrationsverket boende, sannolikt i en annan kommun. Nu visar det sig att de mottagande kommunerna inte verkar acceptera fortsatt skolgång.

I Boden fick nyligen Hossein, som tvingats flytta från Västerås där han studerat 10 ämnen, veta att han nu bara skulle få tre ämnen ”för att det inte fanns plats”. Trots att lagen tydligt säger att alla har rätt att fullfölja sin utbildning. Andra ensamkommande vet inte om sina rättigheter och kontaktar inte ens gymnasieskolan i den kommun de tvingas flytta till. Från Piteå har Offensiv fått rapporter om många unga som sitter ”hemma” och mår dåligt efter att ha rivits upp från skola och socialt liv i andra delar av landet. För att visa att ungdomen har gått i skolan behöver de en studieplan, vilket de inte alltid fått med sig eller ens känner till att den finns.

För de ungdomar som finns kvar i samma kommun efter 18-årsdagen uppstår andra problem. Det första gymnasieprogram som unga flyktingar läser är ett introduktionsprogram där de läser in alla betyg från grundskolan under max två års tid. Trots den extremt tuffa tidsplanen är det många som är nära att klara av det denna vår. Nu har de dock i många kommuner fått veta att eftersom de fyllt 18 år får de inte längre börja på en ”riktig” gymnasielinje, ett nationellt gymnasieprogram, efter introduktionsprogrammet. Det här är inget annat än ett slag i ansiktet på de som kämpat stenhårt med skolan de senaste två åren för att få börja ett nationellt gymnasieprogram, ibland från att inte ha gått i skola alls tidigare.

  • Rättvisepartiet Socialisterna stödjer fullt ut Låt Oss Leva och andra som kämpar för den självklara rätten för unga att få fortsätta gå i skola så länge en befinner sig i Sverige. Även om lagen inte tvingar kommunerna att låta ungdomarna fortsätta till ett nationellt gymnasieprogram så finns det inget som stoppa kommunerna från att göra det. Dessutom måste alla som tvingas byta kommun få fortsätta skolan i minst samma omfattning som innan de flyttade, säger Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå.

RS Luleå

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s