En regering som utvisar till krig och förtryck är inte feministisk

Manifestation mot utvisningar i Södra hamn, Luleå 180218

Sveriges nuvarande regering kallar sig ”världens första feministiska regering”. Men flyktingpolitiken är långt ifrån feministisk, speciellt sedan gränserna stängdes med den ”tillfälliga” lagen 2015, den är ett pågående statligt övergrepp mot de som flytt hit från krig och förtryck. Den brutala utvisningspolitiken är en varning till alla utsatta grupper – S-MP-regeringen är en regering som ”sparkar neråt”.

Feminism är att kämpa för att avskaffa könsmaktsordningen, kvinnors underordning i samhället. Inget kunde vara längre ifrån hur regeringens politik ser ut i verkligheten, bakom de fina orden. I verkligheten bakom regeringens lögn om ”ordning och reda i migrationspolitiken” drabbas kvinnor hårt. Några exempel:

Två bortgifta tonårssystrar ska utvisas till de 50-åriga män som misshandlat dem sedan de träffades. Kvinnor utvisas till Afghanistan trots att nio av tio afghanska kvinnor har utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld eller tvångsgifte.

Kvinnan som bor kvar i krigets Syrien med sina sex barn medan mannen bor i Sverige – de får inte återförenas på grund av stoppet för familjeåterförening. Eller kvinnor som fått återförenas med sin familj, men som hamnar i beroendeställning till sina män för att få behålla sina uppehållstillstånd.

Eller de kvinnor som tvingas under jorden på grund av hotet om utvisning till krig och förtryck – ofta särskilt utsatta för våld och sexuella övergrepp av män men som har svårt att söka stöd från kvinnojourer och myndigheter.

Kvinnor är alltså inte undantagna från den mardröm som Sveriges flyktingpolitik blivit – tvärtom drabbas de hårt. Könsmaktsordningen är invävd i och återskapas av politiken. När politiken i allmänhet blir hårdare och allt mer omänsklig blir den ännu hårdare mot kvinnor och hbtq-personer.

En del av könsmaktsordningen är att mannen är norm i samhället – alltså att med ”människa” menas i första hand ”man”. Den oskrivna normen gäller också så att med ”flykting” menas i första hand ”man”. Förtrycket mot kvinnor osynliggörs därmed ofta, reduceras till ett ”kulturellt” problem istället för att behandlas som brott mot mänskliga rättigheter.

Normerna, den inskränkta synen på kön, slår också mot unga killar. Som ”män” anses de ha styrka och självständighet, kunna klara sig på egen hand, till exempel som internflyktingar i krigets Afghanistan. HBTQ-personer misstros när de inte följer Migrationsverkets stereotypa fördomar.

Den internationella kvinnodagen 8 mars är ett tillfälle att samla styrka för alla som är nedtryckta av det här systemet. Både kvinnoförtrycket och rasismen delar upp oss i ”vi och dem” och används för att försvaga oss. Kvinnoförtrycket, sexismen, syns till exempel i lägre löner i kvinnodominerade yrken som vården, att kvinnor ses som mäns ägodelar, att kvinnors frihet att delta i samhällslivet begränsas på olika sätt. Rasismen uttrycks bland annat i att det ”är OK” att utvisa flyktingar till länder dit ingen svensk skulle åka, liksom i försämringar för fattiga i förorterna. Rasism och sexism hänger ihop – det är ingen slump att nazisterna också är de som hatar feminismen, kampen mot kvinnoförtrycket, mest.

Alla kvinnor som höjt rösten med #metoo, alla underbetalda, överarbetande, alla unga tjejer i skolan som vill ha en framtid utan våld och förtryck, alla kvinnor på flykt – deras kamp hör ihop med alla flyktingars kamp, med kampen mot rasismen och för att göra verklighet av allas mänskliga rättigheter. På 8 mars måste vi kämpa tillsammans mot alla former av förtryck. Enighet är styrka!

av Liv Shange Moyo

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s