Historisk kvinnodag i Luleå

När internationella kvinnodagen uppmärksammades i Luleå den 8 mars var det historiskt. För första gången på många år (någonsin?) samlade en 8-mars-kommitté till en gemensam demonstration under baneret ”Kamp, Solidaritet och Jämställdhet”. Bland arrangörerna fanns Internationella Kvinnoföreningen Ezperanza, Låt Oss Leva – Ung i Sverige Luleå, Låt Oss Leva Boden, Rättvisepartiet Socialisterna. Kvinnojouren Iris och Tjejjouren Luleå deltog också. Även om det inte var en stor demonstration så inspirerade kämpaglöden och att många unga kvinnor deltog.

Efter demonstrationens slagord längs Storgatan som ”Inget Ja är lika med Nej, samtyckeslag är våran grej” och ”Lika lön oavset kön” gick hela demonstrationen in på Lillan där programmet fortsatte. Vi fick se ett smakprov ur pjäsen Prinsessdrömmar som handlar om prinsessor, frigörelse och uppror. Riktig premiär blir den 18 mars på Ebeneser i Luleå men föreställningen kan också ses i Boden, Gällivare, Kalix och Haparanda.

Lorena Cruz, ordförande för Ezperanza, talade om hur viktigt det är att vi fortsätter kampen efter idag medan Liv Shange Moyo från Rättvisepartiet Socialisterna höll ett inspirerande tal om den internationella kvinnokampen och hur den sammanflätas med vår kamp här och nu för konkreta förbättringar av löner, pensioner, arbetsvillkor och nolltolerans mot sexuella trakasserier på arbetsplatser och skolor. Och hur bakom alla strukturer finns det kapitalistiska systemet där kvinnors kroppar blir ett medel för ökade vinster för de superrika.

Mellan talen underhöll Mujtaba Hosseini med afghanska sånger och Emelie Huuva sjöng både klassiska och nya kvinnokampssånger. Emelie höll också tal utifrån sina viktiga erfarenheter som aktiv kvinnojourstjej.

Maiara Karlsson Dias från Låt Oss Leva – Ung i Sverige Luleå läste upp ett uttalande från Låt Oss Leva Boden om hur sexism och rasism hör ihop och att vi måste kämpa tillsammans. Sedan höll hon ett starkt tal om hur det är att kämpa mot utvisningar, hur en slits mellan hopp och förtvivlan, men hur det i slutändan inte finns någon annan att lita på än oss själva. Att vi måste fortsätta kämpa och få andra med oss.

Manifestationen avslutades med dans på scenen för alla som ville, innan många av deltagarna drog vidare på Föreningsgatans 8 mars-fest eller Kvinnojourens feministiska Quiz. 8 mars i Luleå gav tydliga tecken på att den feministiska kampen är på uppgång.

RS  Luleå

Bahjo Mohamed och hennes syster.

Eleven Bahjo Mohamed och hennes syster var två av de som deltog.

Vilken fråga tycker du är viktigast att ta upp på 8 mars?
– Att det ska vara jämställdhet för kvinnor, att alla ska bli behandlade lika.
Vad tycker du om manifestationen idag i Luleå?
– Kul att så många kunde komma och delta! Alla var bara bäst! Det var kul att män kunde komma och fira med oss kvinnor också.

Britt-Louise Karlsson,

Britt-Louise Karlsson, specialist föräldraförsäkring, var en annan deltagare.
Vilken fråga tycker du är viktigast att ta upp på 8 mars?
Det är så många egentligen… men kanske flickors rätt att bara få vara barn, värderas på samma sätt som pojkar. Sen är det såklart kampen för alla kvinnor, för allas lika värde.
Vad tycker du om manifestationen idag i Luleå?
Det var jättebra tycker jag. Bra program, bra tal, bra med teater, att det var lite blandat.
– Det bästa var nog att olika organisationer kom samman, att man jobbar med olika ingångar men på en gemensam plattform.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s