Pengar till (s)läkten och fikonlövet Hertsö badhus.

Veckans kommunfullmäktigemöte var avslöjande på många sätt.

Under debatten om ensamkommande unga asylsökande satte sig moderaterna som vanligt i samma båt som Sverigedemokraterna och sa återigen nej till att de som fyllt 18 år ska få stanna i kommunen. Socialdemokraterna gick visserligen med på en sex månaders förlängning till årets slut för rätten att stanna men inför samtidigt en bisarr datumgräns: de som fyller 18 efter den 30 juni tvingas att flytta från kommunen! Rättvisepartiet Socialisternas förslag att även de som drabbats av Migrationsverkets ovetenskapliga åldersbedömningar ska få stanna i kommunen röstades ned men fick stöd av Vänsterpartiet, Centerpartiet Miljöpartiet och Kristdemokraterna.

Socialdemokraterna sa alltså nej till att ensamkommande unga ska få så bra villkor som möjligt men när det var tal om bidrag på 1,2 miljoner kronor till det S-kopplade Unga Örnar var det helt plötsligt viktigt med ett projekt för ”ungas lika villkor”.
Från Rättvisepartiet Socialisterna avslöjade vi hyckleriet:  Hur rättvisa villkor har det blivit av utförsäljningar från Lulebo som lett till stora hyreshöjningar och så kallade ”renovräkningar”? Hur kan villkoren bli mer lika med S beslut om stordrift i skolan, när forskningen visar att stora enheter missgynnar barn från socioekonomiskt svag bakgrund och utlandsfödda barn? Hur går lika villkor ihop med minskade öppettider på fritidsgårdarna?
Även om Unga Örnars säkert har en del aktiva som genuint vill förbättra ungas uppväxtvillkor är det uppenbart att bidraget handlar om att stötta (s)läkten i ett passande projekt i valrörelsen.

Under årsredovisningen för 2017 redovisades 468 miljoners överskott 2017 – ett resultat av svikna löften. Resultatet beror främst på en utdelning på 400 miljoner från Lulebo, den överlägset största landet. 2015 var ett huvudargument för att sälja 3000 lägenheter att pengarna behövdes för att bygga nytt och renovera. Nu säger samma kommunledningen att Lulebo inte behöver pengarna som istället ska användas till bland annat Hertsö Badhus. Lulebo vill istället ta pengar från hyresgästerna, de kräver 2 procents hyreshöjning ”för att kunna underhålla.”

Det nya Hertsö badhus är för övrigt välfinansierat. Efter att Rättvisepartiet Socialisterna stoppat Niklas Nordströms plan på ett privatägt badhus lades pengar i den vanliga budgeten för ett nytt badhus. Sen såldes äldreboenden för 106 miljoner med argumentet att pengarna behövdes ”för att finansiera t ex hertsö badhus”. Sen plundrades alltså Lulebo på 400 miljoner för att ”pengarna behövs till t ex hertsö badhus”. Sällan har väl ett badhus varit så välfinansierat utan att ett enda spadtag är taget ännu. Det lär bli ett helt fantastiskt hus….. eller används badhuset bara som ett fikonlöv för utförsäljning av våra gemensamma tillgångar till Niklas Nordströms vänner ur kapitalistklassen?

Jonas Brännberg

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s