Utförsäkrad

bildtext; Offensiv 100225 Suad Hameeed förlorade sin sjukpenning efter tre års sjukskrivning för depression och en ryggskada 

Det är tufft för människor som av någon orsak inte längre klarar av sitt jobb och till slut blir utförsäkrade. De får strida länge mot Försäkringskassan och avslagen är vanligtvis formulerade så att besluten är omöjliga att överklaga i domstol. Ofta får personen ifråga höra olika uppgifter från olika läkare.

Många läkare som arbetar med stressrelateradohälsa larmar om att patienter stressas av kraven på ständigt nya sjukintyg och att alltid behöva pressas till att återgå till arbetet.

”Under längre tid har sjukförsäkringen inte mått bra” hävdade Olov Abrahansson (s) i NSD 180131 och menade att efter valet 2014 har regeringen försökt att få den att må bättre, egentligen en omskrivning för att försämra sjukförsäkringen.
2010-2014 blev 87000 arbetstagare utförsäkrade och bara några har lyckats att ta sig tillbaka ut på arbetsmarknaden. 2015 avslogs 53 procent av de som ansökte om sjukersättning, idag är siffran ca 80 procent!
2015 gav regeringen (s) försäkringskassan ett mål att endast 18000 skulle nybeviljas sjukersättning per år. Men, Försäkringskassan har långt kvar för att nå upp till den nivån, förra året beviljades bara 5700 ansökningar!
Det är ingen risk att folk sjukskriver sig för att bli rika. Om du trots allt beviljas sjukersätning på heltid (tidigare kallat förtidspension) så får du mellan garantiersättningen 9290 kr/månad och maxbeloppet 18399 kr/månad.

I en riksdagsmotion i höstas efterlystes en översyn av sjukförsäkringen och Försäkringskassans handlande. Socialförsäkringsutskottet skrev att regeringen bör se över möjligheten att betala ut sjukpenning vid särskilda skäl som när personen är aktiv i medicinsk rehabilitering för att sedan övergå till arbete.
Det är ännu för tidigt att kommentera förändringsförslagen, men från fackligt håll är man smygpositiv. Både LO- och TCO-aktiva talar om att det går åt rätt håll. Men, med tanke på neddragningarna de senaste åren finns det inget som tyder på en verklig kursändring från regeringen.
LO:s välfärdsutredare Kjell Rautio ser att det behövs en bestämd instruktion till de utredningar som presenterats.
”LO vill exempelvis se åtgärder som innebär att Försäkringskassan får samverkansskyldighet att kalla Arbetsförmedlingen, arbetsgivaren, den försäkrade, behandlande läkare och facket till ett överlämningsmöte innan man drar in den försäkrades sjukpenning vid 180-dagarsgränsen. Idag finns stora brister när det gäller Försäkringskassans engagemang”.
Jag kan ju bara hålla med Kjell Rautio när han undrar;
”Är det rimligt att Sverige ska ha OECD:s hårdaste krav för att få sjukersättning och de som trots allt får sjukersättning sedan ska fattiggöras på det sätt som görs idag?”

Britta Berggren, RS Luleå

.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s