Luleå-sossar: Schhh! Hemligt!

När Luleå kommunfullmäktige diskuterade revisionsberättelsen för 2017 beslutade Socialdemokraterna och Moderaterna att det är okej för kommunalråd och nämndsordförande att hemlighålla information för de som är ansvariga för verksamheten.

Lenita Ericsson Niklas Nordström

Frågan gällde ett misstänkt korruptionsärende inom Stadsbyggnadsnämnden, som nämndens ordförande Lenita Ericson och kommunalrådet Yvonne Stålnacke hade fått kännedom om i november 2014. Händelsen polisanmäldes men Tekniska nämnden (nuvarande Stadsbyggnadsnämnden) som var ansvarig, och kommunstyrelsen som har uppsiktsplikt över verksamheten informerades aldrig. I två och ett halvt år undanhölls informationen, med resultatet att inget gjordes för att undersöka vad som gått fel eller vad som kan göras för att undvika korruption i framtiden.

Med anledning av detta ansåg fyra av nio revisorer att Yvonne Stålnacke och Lenita Ericson inte kunde beviljas ansvarsfrihet eftersom de gjort sig skyldig till ”obehörigt beslutsfattande” som lett till bristande ledning, uppföljning och kontroll. De övriga fem revisorerna, däribland ordförande utsedd av socialdemokraterna och vice ordföranden utsedd av moderaterna nämnde inte ens hanteringen av korruptionsärendet i sin revisionsrapport.

På kommunfullmäktigemötet yrkade Rättvisepartiet Socialisterna, Miljöpartiet och Centerpartiet att ansvarsfrihet inte skulle ges.

Jonas Brännberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s