Två bränder? Var god dröj!

Trots massivt motstånd från personalen beslutade kommunfullmäktige i veckan om kraftig neddragning av brandskyddet i Luleå kommun. Beslutet är resultatet av Socialdemokraternas beslut om nedskärningar på fyra procent av kommunens budget.

Som Offensiv tidigare skrivit om handlar det om att heltidsbrandkåren (i ständig beredskap) koncentreras till en plats och de nuvarande två styrkorna; en styrkeledare plus fyra brandmän vardera, ersätts med en styrkeledare och sju brandmän. Brandstationen vid världsarvet i Gammelstad läggs ned.

20180417_133058

Anders Larsson, Mikael Widmark, Klas Sundström och Samuel Nyberg är några av de som är oroade över den nya organisationen.

– Det här beslutet handlar inte om behoven, varken operativt eller förbyggande. Istället handlar det om att göra mer med mindre resurser. Resultatet är att klart färre får hjälp inom tio minuter. Men kanske värst är problemen vid två samtidiga olyckor/bränder. Räddningschefen säger att styrkan kan delas upp medan personalen säger att det kommer att bli kaos. Om de som gör jobbet varje dag, de verkliga experterna, är oroliga, då är vi i Rättvisepartiet Socialisterna också oroliga, sade RS kommunfullmäktigeledamot Jonas Brännberg.

Rättvisepartiet Socialisterna hade inför mötet tagit initiativ till en gemensam återremiss som också stöddes av Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Landsbygdspartiet. Moderaterna stödde som vanligt Socialdemokraterna. Tyvärr räckte rösterna inte för en återremiss, eftersom Liberalerna i sista stund ställde sig utanför och Centerpartiet saknade en ledamot på plats.

– Det är inte bra personalpolitik att driva igenom detta i total konflikt med personalen. Det sägs att förslaget utarbetats ”tillsammans” med personalen men faktum är att ledningen inte lyssnt ett ord på personalen utan bara ”tutat och kört över”. Det här beslutet riskerar leda till än mer personalbrist, sade Jonas Brännberg.

Efter beslutet var besvikelsen stor bland de tjugotal brandmän som lyssnat på debatten från läktaren. ”Jag hoppas verkligen att vi inte får säga ’vad var det vi sa’” sade Mats Wikström, förtroendevald för Kommunal till Norrbottens-Media.

Beslutet om Räddningstjänsten visar verkligen att inget är fredat när Socialdemokraterna under Niklas Nordströms ledning ska ställa om kommunen till en apparat i ”näringslivets” tjänst där Austin-satsningar går före grundläggande behov och säkerhet.

– Nu måste vi göra allt för att stärka den kämpande oppositionen mot den här högerpolitiken i höstens val. Rättvisepartiet Socialisterna behöver bli starkare, både i form av fler röster och i fler medlemmar, då kan vi också tillsammans med andra bygga starka rörelser som kan ta kamp för kommunal verksamhet efter behov, inte ”näringslivsintressen”, säger Jonas Brännberg.

RS Luleå

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s