HSO kämpar för inflytande

Fredrik Hansson, socialnämndens ordf. talar

När det är kris på akuten och det är långa väntetider säger styrande politiker ”Oj så här får det inte vara, det här är jätteviktigt, vi tar med oss frågan” osv. Sen händer det ingenting! Ni klagar på politikerförakt men ni kanske borde fundera på om det är sådant agerande som skapar politikerförakt!

Det sa Inga-Lill Enbom, en av de cirka 30 deltagare på HSO:s 3,5 timmar långa maratondebatt i Luleå den 9 maj.

 

Inbjudna var partierna i Luleå kommunfullmäktige och regionen och frågorna från HSO till politikerna var mycket konkreta. Det gjorde att det också blev en del konkreta svar. Till exempel har HSO:s press nu lett till att Socialnämnden lovat godkänna förfrågan om kontaktperson enligt LSS även för de som bor på gruppboenden. Det visar att det lönar sig att kämpa!

Flera uttryckte oro över psykiatrin i Norrbotten. På det svarade regionrådet Glenn Berggård (v) med en lång harang om hur ”evidensbaserade” metoder, bättre samverkan med kommunerna och omorganisering av barn- och ungdomspsykiatrin skulle göra saker bättre. Det provocerade fram stor upprördhet. ”På regionens CS-mottagning finns 700 patienter men bara 2,5 sjukskötersketjänster, på Sunderbyn bara 24 psykiatriplatser som delas med beroendeenheten. Bristen på resurser gör att patienter självmedicinerar och lätt hamnar i missbruk” berättade en kvinna.

  • Det är så många vackra ord men i verkligheten kan patienter få vänta två år på KBT. Lägg energin på detta område för här är det kaos, sa Liz Wennberg

Jonas Brännberg från Rättvisepartiet Socialisterna betonade frågan om demokrati, inflytande och resurser.

  • Det är de som är berörda av olika frågor som är det verkliga experterna och som måste ges inflytande. Det gäller oavsett om det handlar om färdtjänsten som inte fungerar, varmvattenbassänger, handikapparkeringar som flyttas eller gruppboendens utformning. Det är behoven ska stå i centrum men då krävs också mycket mer pengar. Det finns pengar – se bara på storföretagens aktieutdelning som i år är större än alla landstings vårdbudget tillsammans!

RS Luleå

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s