Piteå: stormöte beslutade om demonstration mot utvisningarna


Lördag den 19 maj samlade nystartade Låt oss Leva-Piteå till stormöte på flyktingboendet på Pite Havsbad. Omkring 60 personer deltog i mötet, som tolkades till engelska, dari, arabiska och ryska.
Utifrån deltog aktivister från Låt oss Leva-Ung i Sverige Luleå, Rättvisepartiet Socialisterna, Ung Vänster, Kultur i Centrum och Vistårinteut. Mötet diskuterade bakgrunden till Sveriges hårda flyktingpolitik och varför det nu gäller att organisera sig och kämpa för en chans att få börja leva här. En livlig diskussion om vilka krav Låt oss Leva-Piteå ska ha som plattform följde. Slutsatsen blev: ”Stoppa utvisningarna till krig och förtyck – amnesti för alla flyktingar som är i Sverige! Behandla oss som människor – permanenta hem! Lika vård för alla! Permanenta uppehållstillstånd!”

En viktig fråga för de boende på havsbadet är att protestera mot flytten de tvingas gå igenom varje sommar för att göra plats för turisterna. De 900 boende kan börja flyttas till olika orter runt om i Norrbotten när som helst men ingen av dem har fått information om vart. Flera är barnfamiljer och skolelever, vars läsår avslutas först i mittten av juni.

Efter mer diskussion och flera omröstningar beslutades också att organisera ett demonstrationståg för de beslutade kraven lördag den 26 maj. Flera arbetsgrupper sattes upp, bland annat för att knacka dörr, nå ut till media och förbereda plakat. Arbetet satte igång genast.

Demonstrationen samlas kl 13 på Hotellvägen.

”Jag har bara varit i Sverige i en och en halv månad, berättade en av mötesdeltagarna, och när jag insåg att andra här fortfarande väntar på en första intervju efter ett år eller mer blev jag så deprimerad. Men nu när vi organiserar oss och använder tiden till att försöka hjälpa oss själva och förändra situationen känner jag hopp.”

Liv Shange Moyo
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s