Pite havsbad: modig marsch mot utvisningar

Detta bildspel kräver JavaScript.

Lördag den 26 maj höll nystartade Låt oss Leva-Piteå i en demonstration som reste krav på utvisningsstopp och amnesti för alla som är på flykt i Sverige. Protesten riktade sig också mot flytten till olika orter runt om i Norrbotten som nu påtvingas de boende under turistsäsongen. Omkring 150 boende deltog i demonstrationen, i trots mot den rädsla för att ”bestraffas” av Migrationsverket i asylprocessen som många av de boende kände.

Sen Låt oss Leva-Piteå höll sitt första stormöte på havsbadet en vecka tidigare hade arbetsgrupper jobbat febrilt med mobilisering och förberedelser, målat banderoller och plakat. De knackade dörr hos alla boende men rapporterade att de fick diskutera med många som var rädda att delta i demonstrationen. Det satte även igång vissa påtryckningar mot att delta i protesten.

Det var därför en väldigt modig skara som samlades på parkeringen. Efter genomgång av programmet på svenska, dari, engelska, amhariska och tigrinja övades talkörer, tåget ställde upp och gick. Pite havsbad ligger avsides ungefär en mil söder om Piteå och demonstrationens destination var därför bestämd till ängen i korsningen med E4 en och en halv kilometer bort. Högtalaranläggningen drogs med på en barnvagn och demonstranterna ställde upp med plakaten längs vägen för att synas, och lyssnade på tal från bland annat eritreanska Hiwet, som varit på flykt i Sverige i tolv år och nu återigen hotas med utvisning. Även Låt oss Leva, Rättvisepartiet Socialisterna och Ung Vänster höll tal. Stämningen var allvarlig men fylld av energi.

Efteråt tågade alla tillbaka till havsbadet. Talkörer som ”låt oss stanna – låt oss leva”, ”alla människor, oavsett vem, behöver permanenta hem” och ”no borders, no nations – stop deportations” hördes från bron över Pitsund till bebyggelsen nedanför. Flera mötande bilar och motorcyklar gjorde tummen upp.

”Behandla oss som människor – permanenta hem!” var ett av kraven. Som Offensiv tidigare rapporterat har Migrationsverket hyrt in asylsökande på bad- , hotell- och campinganläggningen Pite havsbad under fyra år till en kostnad av 240 miljoner kronor. För att skydda havsbadets turistinkomster och ”varumärke” måste de idag över 900 boende flytta till andra boenden under juni, juli, augusti. Demonstrationen organiserades i hast eftersom flytten skulle påbörjas två dagar senare.

Arbetsgrupperna var nöjda med uppslutningen och sin insats. Nu sprids organisatörerna ut på olika boenden men håller kontakten för att planera kommande aktiviteter. Nästa steg är att delta i Ung i Sveriges protestdag den 9 juni (som Låt oss Leva i Luleå och Boden på grund av krockande arrangemang kommer uppmärksamma på andra datum – den 7 respektive 8 juni).

Intervju med Milad Ayoubi, en av demonstrationens organisatörer:
Varför demonstrerar du idag?

  • Det är viktigt att demonstrera för oss som hotas av utvisningar, för att vi ska få stanna och få uppehållstillstånd och ett hem. Vi ska inte behöva vänta i flera år för att få svar från Migrationsverket.

Hur ska vi fortsätta?

  • Vi måste få fler att gå med i vår rörelse och vi måste fortsätta stå emot för annars kommer ingen göra det.

 

av Liv Shange Moyo och Kalle Blomqvist

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s