Mot tvångsutvisningarna – solidaritet från norr till söder

Den 26 juni 2018 samlades asylaktivister vid flyktingfängelset i Åstorp utanför Malmö i protest mot den planerade tvångsutvisningen av omkring 40 personer till Kabul. När Offensiv går i tryck äger protester även rum på andra orter runt om i landet.

Åstorp är långt från Luleå men protesten nådde även hit. Låt oss Leva, som fått förstärkning i Luleå under sommaren i och med Migrationsverkets flyttcirkus av asylsökande, anordnade en protest vid Luleå lokaltrafiks huvudbusshållplats på Smedjegatan.

Även Rättvisepartiet Socialisterna deltog i protesten. Liv Shange Moyo från RS berättar varför:

–          Det är nästan ofattbart grymt att staten gör den här stora ansträngningen, att jaga och samla ihop asylsökande från runt om i landet, och försöka tvångsutvisa dem, bara fyra dagar innan den så kallade nya möjligheten till uppehållstillstånd för studier börjar gälla den 1 juli.

–          Flera av de som de försöker utvisa idag är enamkommande unga som den 1 juli skulle få chansen att söka enligt den nya lagen. Det verkar som att staten anstränger sig särskilt för att beröva dem den mökligheten.

–          Andra har ”öppna ärenden”, alltså oavgjorda ärenden, väntar på beslut någonstans i asylprocessen. Det är en skandal som måste ut.

–          Och det gör skillnad med blockaderna och solidariteten runt om i landet. Vi kan inte ta oss till Åstorp för att stoppa bussen idag, men vi kan ge styrka till dem som är där, och det i sin tur ger möjligheter att stoppa utvisningar.

Enligt uppgift från asylaktivister i Skåne lyckades Migrationsverket och gränspolisen bara genomföra fem utvisningar, varav tre var så kallade ”frivilliga” utvisningar. 31 utvisningar ska ha stoppats. Migrationsverket pressades också till att gå ut med ett uttalande om att hålla på utvisningar av de som får rätt att söka på ”nya gymnasielagen” från och med nästa vecka, men tvådde sina händer av gränspolisens verkställande av tvångsutvisningar av samma grupp.

Flera av de som deltog i manifestationen i Luleå var asylsökande som flyttats till Luleå från Piteå. De bor nu, totalt omkring 300 flyktingar, på Nordkalotten-anläggningen i Luleå. Förutom de asylsökande som flyttats hit över sommaren när Tobias Lindfors, som äger både Nordkalotten och Pite havsbad, vill ha renodlad turistverksamhet på sin anläggning utanför Piteå (där annars nära tusen asylsökande huseras) finns också de som har fått uppehållstillstånd men måste bo på Nordkalotten på grund av bristen på bostäder i Luleå.

Aktivisterna från Låt oss Leva Piteå berättade att de bor fyra personer i varje rum.

–          Det är svårt, det betyder att många, som jag, inte kan sova alls på nätterna. Men sanningen är att vi som flytt hit från krig, vi som bara väntar nu, vi skulle också stå ut med att vänta tio personer i ett rum, med att sova på golvet. Det värsta är egentligen att inte veta något om imorgon.

–          Det är ett akut-liv, vi lever inte utan väntar bara.

av RS-Norrbotten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s