Neddragen brandstyrka drabbar brandskyddet

I April beslutade S-ledningen i Luleå kommun med stöd av Moderaterna om att minska antalet brandstyrkor i Luleå stad från två till en. Med sommarens extrema hetta och skogsbränder visar sig  den nya organisationen bräcklig.

I Norrbotten rapporterades om 33 bränder på söndagen varav 2-4 var större – de största i Jokkmokk och Gällivare. Få har (än så länge) drabbat Luleå. Luleå påverkas dock ändå, i veckan beslutades om att skicka en del av stadens ordinarie styrka till skogsbränder medan en deltidsbrandstyrka täckte upp i Luleå. Det kan förstås ställa till problem när personal utifrån saknar kompetens för material, rutiner, lokalkännedom mm. Med bara en räddningsstyrka i Luleå blir det problem om en brand till exempel skulle bryta ut i skärgården.

Oavsett vilken bedömning som ansvarigt befäl gör vad gäller var personalen behövs bäst är det uppenbart att den nya organisationen är svagare än tidigare – samtidigt som vi vet att vi kommer drabbas av mer extremväder i framtiden. Istället för nedrustning behövs en satsning på en upprustad räddningstjänst mot bränder och andra naturkatastrofer som riskerar att drabba oss.

Jonas Brännberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s