Psykiska ohälsa: symptom på sjukt samhälle

Bland de vanligaste frågorna Rättvisepartiet Socialisterna får under valkampanjen handlar om psykiatrin. Trots den stora ökningen av psykisk ohälsa är det uppenbart att psykiatrin inte är en prioriterad fråga för de styrande i regionen eller kommunen – verksamheten är i kris.

Maria Linna, arbetsterapeut med 37 års erfarenhet av arbete med psykiatri.

Inom närpsykiatrin i Luleå flyr personalen dåliga arbetsvillkor och ständiga omorganisationer över deras huvuden. För allvarligt sjuka patienter är resultatet katastrofalt när kontinuiteten försvinner. Andra får vänta alltför länge utan hjälp, eller hänvisas till en jourtelefon. Konsekvenserna kan bli förödande. I kommunen har mötesplatser som alltid varit tillgängliga ersatts av mobila team som inte har resurser att hjälpa enligt behoven. Viktiga kunskaper och erfarenheter kommer inte till nytta på grund av tidsbrist.

Precis som Jenny Larsson skriver i sin insändare i NK den 22 augusti behöver det satsas ”pengar, resurser och en jäkla massa kraft och engagemang”. Det handlar både om pengar för att kunna anställa fler på bättre villkor, men också om att psykiatrins måste sluta styras av chefer/administratörer utan erfarenhet av vård. Istället behöver styrningen utgå från behoven och organiseras underifrån av personalen i samråd med patienterna, de verkliga experterna.
Toppstyret måste bort och det måste ske en omfördelning i kommun och landsting: från partistöd, politiker och deras miljonrullning för att smörja direktörer, till vården. Det behövs samtidigt ett vårduppror för en verklig omfördelning av samhällets resurser. Det är helt ohållbart att det blivit 25 procent fler miljardärer sedan förra valet, samtidigt som kommuner och landsting ”inte har råd” med de löner och villkor som behövs för att få och behålla personal.

Jonas Brännberg, förstanamn på RS regionvalsedel.

Förutom en verklig satsning på psykiatrin behövs kamp mot orsakerna bakom psykisk ohälsa: till exempel de snabbt ökande klassorättvisorna, de allt stressigare och osäkrare jobben, attacker på sjukskrivna, de sjuka kroppsidealen, de orimliga förväntningarna på unga och hur samhällsproblem skylls på individen.

Den ökande psykiska ohälsan är ett symptom på ett sjukt samhälle med ökande klyftor, ett ohållbart arbetsliv, ouppnåeliga ideal och en medveten rasistisk splittring och ”sparka nedåt”-attityd från allt fler politiker.

Rättvisepartiet Socialisterna vill bygga ett vårduppror för upprustad psykiatri och välfärd. Tillsammans kan vi ta strid för vård efter behov till dem med psykisk ohälsa, för drägliga arbetsvillkor för vårdpersonal och för ett annat, rättvist samhälle, där människans behov styr, inte ett fåtal miljardärers vinstintressen.

Jonas Brännberg, nr 1 Rättvisepartiet Socialisternas landstingsvalsedel

Maria Linna, arbetsterapeut med 37 års erfarenhet inom psykiatri

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s