Valrapport 2018

I Luleå lyckades Rättvisepartiet Socialisterna, trots motvind i det politiska klimatet, behålla båda mandaten. Med stor risk för politiskt kaos i kombination och värre högerpolitik blir det ännu viktigare för Rättvisepartiet Socialisterna att fortsätta bygga gräsrotskamp mot nedskärningar, rasism och sexism i Luleå och i resten av Sverige.

Under den senaste perioden har RS medlemmar och sympatisörer varit aktiva i att försvara de parlamentariska platserna vi haft. Det har inte varit lätt med tanke på att valrörelsen dominerats av den politiska krisen och politiska högersväng som råder i toppen, där etablissemangets partier gungat kraftigt, på grund av det rådande missnöjet som finns bland arbetare, unga och låginkomsttagare. Trots det lyckades Rättvisepartiet Socialisterna säkra mandaten vi haft genom att få 1599 röster och 3,1 procent!

Relativt tidigt blev det påtagligt hur ensamma Rättvisepartiet Socialisterna varit ensamma ute på gator och torg på valaktiviteter när de andra partierna minskat rejält på sitt utåtriktade arbete och fokuserat mer på tv-debatter, annonsering och reklam. Innehållslösa budskap har kunnat ses från nästan alla partier med typiska paroller som börjat med ”Låt inte…” eller ”Jag vill inte…”.

Medan de andra partierna trots en påtaglig kris haft enorma resurser för att driva sina valkampanjer med partistöd från skattepengar, så har Rättvisepartiet Socialisternas medlemmar och sympatisörer istället gått ut och diskuterat med andra arbetare, låginkomsttagare och ungdomar. Budgeten som partiets valkampanj baserat på är tack vare insamlingar från medlemmar och sympatisörer.

RS valkampanj har gått ut på att själva dela ut flygblad, sälja valmanifest, sätta upp plakat och kampanja genom dörrknackningar och valbyråer. I Luleå har partiet lyckats sälja 1757 valmanifest under sex veckors tid. Våra valmanifest innehåller i grunden två saker, RS meritlista och vårt kämpande socialistiska program. Många har kommit tillbaka för att diskutera olika frågor som vi driver eller har vunnit.

Det har inte varit en lätt valkampanj. Frågorna som dominerat rikspolitiken har varit frågan om hur nästa regering ska bildas och i vilken formation. I början av året dominerades politiken av de så kallade hårda frågorna, det vill säga mer poliser, militär och hårdare tag. Detta följde till viss del med in i valrörelsen och är en av faktorerna som gynnat SD. Flera av riksdagspartierna har valt den enkla vägen för att vinna röster och det genom att kopiera SD:s retorik och politik. RS som står upp mot rasism, nazism och försvarar rätten till asyl har i årets val fått bemöta fler partier än SD om deras flyktingpolitik, retorik om invandrare och andra försök att splittra arbetare.

Det finns inget parti förutom Rättvisepartiet Socialisterna som lyft behovet av arbetarkamp mot växande klyftor, nedskärningar eller sexism, rasism och splittring. Under valrörelsen har vi varit med och protesterat mot SD och Jimmy Åkesson, Alternativ för Sverige och mot nazistsekten den så kallade Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) i Boden.

Rättvisepartiet Socialisterna har i valkampanjen avslöjat S nedskärningsplaner i kommunen och spridit äldrevårdsupproret tillsammans med äldreomsorgspersonal, med krav på stopp på nedskärningar och mer personal. Denna fråga kommer att fortsätta vara viktig och där är Rättvisepartiet Socialisternas mandat avgörande för att kunna ta protesterna in i fullmäktige.

Rättvisepartiet Socialisterna har utmanat den rådande politiska maktens politik. Medlemmar och sympatisörer i Luleå har fått ut över 20 000 flygblad med vår politik om bland annat enad arbetarkamp mot högerpolitiken och knackat dörr hos flera tusen Lulebor. Att RS lyckades behålla mandaten i Luleå är en bedrift, och vi har varit underdogs både ekonomiskt och i den mediala uppmärksamheten. Valresultatet talar sitt språk, vårt politiska program, våra meriter och partiets medlemmar har varit vår styrka!

En av PRO:s medlemmar sade att RS var det bästa partiet att vara i kontakt med under valet och det är på grund av att våra representanter tagit deras frågor på allvar och visat på ett genuint intresse att vilja diskutera. Vi ses som en seriös motpart till det politiska etablissemanget och detta förtroende tänker vi förvalta.

Den kommande perioden kommer vara dominerat av politiskt kris med hur nästa regering ska bildas. Men även på lokal nivå gungar båten då S-styret tappar majoritet och i Norrbotten blir det ett maktskifte där Sjukvårdspartiet tar över tillsammans med Moderaterna och Centerpartiet och privatiseringar är att vänta. Oavsett vilka av de etablerade partierna det är som styr så är attacker på bostad, arbete och välfärd att vänta. RS kommer att vara kanalen för motståndet för personal och brukare mot nedskärningar och attacker.

Rättvisepartiet Socialisterna tackar alla som gett stöd och som röstat på oss men vill ändå göra en uppmaning. Gå med i Rättvisepartiet Socialisterna för kampen mot rasism och högerpolitik fortsätter. Var med och bygg motståndet idag och förbered bygget av ett nytt socialistiskt och kämpande massparti för morgondagen.

 

Amer Mohammed Ali

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s