Luleå: Äldrevårdsupproret demonstrerar 22/10

Äldrevårdsupproret, som startade i september på arbetsplatser inom Luleås äldreomsorg, har nu fått genomslag i både lokal- och riksmedia, och tagit ytterligare fart bland personalen. Nu är siktet inställt på en demonstration i samband med det nyvalda kommunfullmäktiges första sammanträde den 22 oktober.

Det blåser upprorsvindar ute när Gun-Britt Thornéus, Kicki Omnell och Sofia Larsson från Äldrevårdsupproret träffar media och berättar att de inte ser något annat val än att tillsammans ta strid för att äldrevården måste få kosta.

Äldrevårdsupproret är undersköterskor, vårdbiträden och anhöriga som, med stöd av många andra, kräver mer personal, sex timmars arbetsdag, schemaläggning i personalens händer, med mera (se hela upprorstexten på www.skrivunder.com/aldrevardsupproret).

Hittills har underskrifter lämnats in av personal från tre olika hemtjänstgrupper och sju vård- och omsorgsboenden. Sen upproret las upp på internet har för en knapp vecka sen har också flera hundra skrivit på där. Många listor är fortfarande ”ute” på arbetsplatserna, och mediauppmärksamheten har gjort att suget efter att skriva på bara växer.

Förutom hundratals undersköterskor och vårdbiträden är många av underskrivarna anhöriga. Andra är oroade medmänniskor som vill stötta. Sofia Larsson har sin mamma boende på ett av Luleås vård och omsorgsboenden sen ett och ett halvt år tillbaka:

Personalen är fantastisk men jag ser ju hur de inte räcker till, säger hon.

Jag är så glad att Äldrevårdsupproret har satt igång nu för jag är rädd annars att de som jobbar med mamma inte ska orka och sluta, och jag känner verkligen att vi som anhöriga behöver göra allt vi kan för att stötta dem i det här.

Reportagen i Norrbottens-Kuriren, Kommunalarbetaren och Aftonbladet har framkallat en reaktion från Luleås socialchef, som säger sig vara överraskad:

–          Vi hade inte kännedom om den här upplevelsen hos personalen, säger Gabriella Sjöström till Norrbottens-Kuriren.

Som ett resultat ska nu två av Socialförvaltningens högsta chefer besöka Solbackens vård- och omsorgsboende, där initiativet till upproret startade, för att möta personalen. Äldrevårdsupproret mobiliserar personal från hela kommunen till träffen, bland annat för att motbevisa Sjöströms påstående att missnöjet är begränsat till två boenden.

Upproret har från start varit tydligt med att det inte handlar om isolerade problem utan om systemfel och om resurser.

–          Vi är inte intresserade av att tjafsa med enhetschefer, de är lika fast som vi i den budget de har fått, säger Gun-Britt Thornéus.

–          Som upprorets text säger: ”överskrid budget om det är vad som krävs för en värdig vård – eller se till att budgeten stämmer med behoven!”

–          Därför går vi direkt till de ansvariga, till kommunfullmäktige.

Just det kommer Äldrevårdsupproret att göra den 22 oktober. När Luleås nyvalda kommunfullmäktige håller sitt första möte kommer ledamöterna att mötas av ett demonstrationståg.

Över hela landet ska kommunpolitiker nu börja arbeta med att infria sina vallöften. Det är ett gyllene ögonblick att ta vara på genom ett uppror för mer resurser till äldrevården.

Vill du starta Äldrevårdsupproret på din ort? Kontakta Äldrevårdsupproret på Facebook!

Rättvisepartiet Socialisterna/Offensiv säger: Äldrevårdsupproret behövs landet runt

Rättvisepartiet Socialisterna ger fullt stöd till Äldrevårdsupprorets krav. Krisen i vård och omsorg har alldeles för länge fått betalas av underbetald, överarbetad och hunsad personal. Personalen som får verksamheten att rulla, tillsammans med anhöriga och alla vi andra som berörs av äldrevården, har kraften att stoppa nedskärningar och tvinga fram mer resurser till de gamla.

RS kommer göra allt vi kan för att vara Äldrevårdsupprorets röst i kommunfullmäktige i Luleå, där vi har två platser. Då Socialdemokraterna sen början av året förberett nya, ännu större nedskärningar än tidigare på framförallt äldreomsorg och förskola kommer det att krävas en hård kamp på arbetsplatserna, gator och torg för att vinna.

Nio av tio kommunchefter i Sverige tror att det kommer behövas ”effektiviseringar” (byråkratiska för ”nedskärningar”) i verksamheten nästa år. Landets kommuner och landsting skulle behöva minst 50 miljarder kronor extra per år bara för att fortsätta upprätthålla dagens nivå. Pengarna finns – men på fel  ställen. Ett uppror är vad som krävs, och det behöver bli landsomfattande och gå vidare till att kräva en omfördelning av samhällets resurser, från superrika storföretag och banker till den massiva satsning på mer personal och bättre villkor i vård, omsorg, skola (och andra livsviktiga behov som klimatomställning, bostäder, asyl för människor på flykt, stopp för våld mot kvinnor).

Liv Shange Moyo

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s