Luleå: Låt oss Leva tände ljus av sorg, hopp och kamp

På Gula Paviljongen i Luleå samlade Låt oss Leva-Ung i Sverige Luleå cirka 80 personer till en ljusmanifestation mot alla utvisningar till krig och förtryck.

Ida-Maria Looi talade om hur ont det gör att inte kunna trösta vännen som fått sitt tredje avslag och fruktar för sitt liv, som  får välja mellan att samarbeta och skickas tillbaka “av fri vilja” eller vägra och omhändertas av polisen. Hon avslutade:

–          Ofta slutar det med att det är mina vänner torkar mina tårar och säger att jag behöver inte oroa mig. Och de har rätt – jag har inget att oroa mig över, för jag hade turen att födas i Sverige och ingen kommer kunna tvångsutvisa mig härifrån. Men mina starka, fantastiska vänner hade inte samma tur, och att samhället nu väljer att behandla dem som att de inte har något värde, det kommer jag aldrig förlåta Sverige för.

Farhad Moradi berättade om hur hoppet om att börja leva som tändes för honom och hans vänner när de lyckades ta sig till Sverige 2015 nu har släckts för många.

–          Jag har haft tur, jag har fått uppehållstillstånd, men många, många av mina vänner har fått avslag. Flera av mina vänner har försökt döda sig själva, de orkar inte mer.

Liv Shange Moyo, Rättvisepartiet Socialisterna, talade sist och uppmanade deltagarna att inte sörja, utan organisera.

–          Någon undrade innan vi satte igång idag “var är alla svenskar”, och jag vet att det är många som fattas här. Som inte har sett de vi har sett – folk ser ljuset olika snabbt. Många vill inte, orkar inte se vad som pågår… just för att då tvingas de se att det här samhället som ser så snyggt och polerat ut på ytan i själva verket är sjukt in i märgen – och att det är upp till oss alla att kämpa för att förändra det.

–          Många kämpar på olika håll – mot den tydliga, påtagliga rasismen, mot attacker på kvinnors och hbtq-personers rättigheter, på strejkrätten, mot rovdriften på natur och klimat. Många orkar än så länge bara kämpa för att få vardagen att gå ihop. Men när vi når fram till dem och de ser att deras kamp hör ihop med den här… då är vi oövervinnliga.

Mellan talen berörde musik många deltagare djupt. Först rappade Strive om hur att fortsätta kämpa även när det känns som att allt motarbetar en.
Sen framförde Mones, Hans och Andrea sin skakande låt ”Den här sången är för dem”.

Efter manifestationen utomhus fortsatte cirka hälften av deltagarna med diskussioner och fika inne på IOGT-NTO-lokalen. Ett nytt skikt av unga Låt oss Leva- aktivister gjorde ett imponerande jobb med manifestationen – det lovar gott för en kamp som kommer bli hård.

 

av Britta Berggren

 

SvaraVidarebefordra

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s