S gör upp med M i Luleå – Ta strid mot Socialmoderaterna!

 

Efter utförsäljningar av allmännyttan, massrörelsen mot skolnedläggningar och en allmän högerpolitik blev valet i Luleå blev en katastrof för Socialdemokraterna som backade 11 procentenheter. Efter flera turer fram och tillbaka har de nu gjort upp med moderaterna om platserna vid köttgrytan.

Trots Rättvisepartiet Socialisternas varningar och betonande att det behövs kamp mot högerpolitiken började Vänsterpartiet (som ökade 2 mandat) och Miljöpartiet (som minskade 2 mandat) diskussioner med S om ett ”rödgrönt” styre i kommunen. Enligt S ordförande i Luleå Anders Öberg och vänsterns Nina Berggård var de överens ”till 95 procent” när S plötsligt bytte fot, och började förhandla med moderaterna.

Uppenbart finns en strid inom S om vägen framåt. Anders Öberg mfl vill befästa maktpositionen (och högerpolitiken) med ett majoritetsstyre med Mp och V, medan klicken kring kommunalrådet Niklas Nordström vill ge utrymme för mer öppet samarbete högerut för att till exempel kunna fortsätta utförsäljningarna. Det vore dock fel att tolka det som en verklig strid mellan höger och vänster – till exempel har Anders Öberg som landstingsråd stått för en brutal nedskärningspolitik i vården. Det handlar mer om strategier för att behålla makten.

Uppgörelsen mellan S och M betyder att de ingår en valteknisk samverkan för att dela på platser i styrelser och nämnder. Moderaternas Anders Josefsson blir ”oppositionsråd” och partiet ges position som andra vice ordförande i nämnder och styrelser, vilket innebär att de bjuds in till den viktiga beredningen (förberedelsen) av beslut. I praktiken innebär det att S och M ska hitta en ”samsyn” i olika ärenden inom slutna rum. Helt säkert finns också en oskriven uppgörelse om att minska inflytandet för oppositionen och ta bort insyn och gruppledararvoden för mindre partier. En förändring Niklas Nordström velat genomföra sedan länge för att undergräva oppositionens möjligheter, både ekonomiskt och i form av demokratisk insyn.

Trots uppgörelsen mellan kommunfullmäktiges två största partier är det en svagare kommunledning än tidigare. Med nya nedskärningar, privatiseringar och därtill följande protester, där RS kommer göra allt för att stödja kampen, kommer alliansen mellan S och M prövas och Nordström kan mycket väl misslyckas att få igenom sin högerpolitik i kommunfullmäktige.

Uppgörelsen innebär också att Socialdemokratins process av kris och upplösning påskyndas. I nästa val kan de mycket väl förlora 11 procent till. Det viktiga nu är att oppositionen byggs upp från vänster med organisering av alla som hotas – vårdpersonal, hyresgäster, skolpersonal och föräldrar. Tillsammans kan vi kräva stopp för nedkärningar och privatiseringar och pengarna tillbaka till välfärden. Gör vi det kommer vi samtidigt avslöja att Sverigedemokraternas politik bara är ytterligare ett sätt för att bevara de rådande orättvisorna med hälp av rasistiska splittring.

Frågan är hur Vänsterpartiet kommer att ställa sig i den uppkomna situationen? Eller för den delen SSU, som i ord ibland kan låta som att de är till vänster om Vänsterpartiet, men som i handling aldrig hittills vågat stå upp mot Niklas Nordströms högerkurs. Vad som behövs är en total opposition mot högerpolitiken, som finner sin kraft i den berättigade ilskan i bostadsområdena och ute på arbetsplatserna. En nyckelfråga kommer att vara att samla olika rörelser, och politiska organisationer som är beredda att ta kampen, i en gemensam kamp mot Socialmoderaternas styre.

Jonas Brännberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s