Luleå: ”Äldrevården måste få kosta! Äldrevårdsupproret demonstrerade

Som Offensiv flera gånger tidigare rapporterat pyr det bland personalen och de anhöriga vid äldreboenden och inom hemtjänsten i Luleå. Under en och en halv månad har personal och anhöriga drivit Äldrevårdsupproret med krav på nedskärningsstopp och en rad förbättringar av personaltätheten och arbetsmiljön, och lyckats samla in nära 2000 underskrifter. Den 22 oktober var det så dags för demonstration.

Omkring 100 personer samlades vid Gula Paviljongen på Storgatan i centrala Luleå, en uppslutning som upprorets arbetsgrupp var nöjda med givet att det var mitt i arbetsdagen för de allra flesta. Konferenciern Gun-Britt Thornéus, initiativtagare till Äldrevårdsupproret, berättade om Äldrevårdsupprorets krav. Flera av de aktiva i Äldrevårdsupproret, såväl personal som anhöriga, höll tal om hur de upplever situationen.

  • Vi jobbar ständigt övertid för att vi inte kan eller vågar lämna en vårdtagare ensam, vi upplever att skulden ligger på oss om vårdtagaren eldar ner sitt eget hem, går vilse mitt i natten eller tar sitt liv, vi lider fruktansvärt mycket av att inte kunna ge dessa vårdtagare den tid de behöver, det känns som att vi överger dem, och det skadar även oss och våra själar, berättade William Larsson, undersköterska i hemtjänsten, i sitt tal.
  • Allt detta är en enda stor avvikelse!

Vittnesmålen i talen berörde många åhörare starkt. Det gavs också svar på tal till Luleås socialchef, som sagt sig inte känna till missnöjet, av anhöriga som påtalat missförhållanden under flera år. Stämningen var laddad med allvar och det stora mod som har krävts för att börja göra uppror.

Efter talen marscherade demonstrationen i samlad trupp och under slagrop som ”Vi ger allt, varje dag – låt oss få vara vårt bästa jag” och ”Äldrevården – måste få kosta!” längs Storgatan. Målet var stadshuset där mandatperiodens första kommunfullmäktige strax skulle sammanträda. Namnlistorna lämnades till Socialnämndens ordförande Fredrik Hansson (S), som lovade att möta Äldrevårdsupprorets företrädare den 29 oktober för att diskutera kraven vidare.

Demonstrationen avslutades med en känsla av att kampen bara har börjat.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s