Ny politisk karta – samma nedskärningar

Kenneth Backgård

Valet skakade om Norrbotten. Socialdemokraterna fortsatte sitt ras, medan nya partier gick starkt framåt. När nya styren nu börjar formeras är det dock tydlig att nedskärningspolitiken fortsätter.

I Region Norrbotten tar sjukvårdspartiet(SJVP),Moderaterna och Centerpartiet över makten efter 84 år av socialdemokratiskt styre. Även om nya regionledningen gör en lönesatsning på totalt 100 miljoner kronor, så är det kopplat till hyresstopp för sjuksköterskor, något som inneburit ytterligare nedskärningar på vårdplatser. Till exempel har lung- och infektionsavdelningar på Sunderby sjukhus tvingats slå ihop med resultatet av sju sjuksköterskor sagt upp sig i protest.
Dessutom väntar nya nedskärningar och privatiseringar. Moderaterna har sagt att 300 miljoner i nedskärningar är ”fullt rimligt”. Både sjukvård och kultur hotas.

I Kiruna tar Centerpartiet över i en allians med Nya kirunapartiet, M, SJVP och KD. Centerpartiet säger nu att ”ladorna är tomma”, vill ”få bukt med slösarkulturen” och tänker till att börja med införa köpstopp i kommunen. Även i Haparanda tar en liknande allians över.

I Boden behåller S kommunalrådsposten men med hjälp av en ny allians av C, MP och SJVP och håller därmed nya Bodenalternativet utanför makten. Bland annat är Socialnämnden i kris med stora underskott. Ett nytt privat äldreboende innebär att Socialnämnden planerar stänga gamla kommunala platser eftersom kommunfullmäktige inte skjutit till de pengar som behövs.

I Pajala hoppade de gamla socialdemokraterna av och bildade ”Framtid S” medan ”skolräddarna” från byarna tog över inom S. Nu bildar S tillsammans med SJVP och KD ny majoritet. Återstår att se hur de tänker hantera kommunens stora underskott som delvis är kopplade till gruvan. Positivt för dem är dock att gruvan nu åter är igång men frågan är för hur länge?

I Piteå, Kalix, Älvsbyn och Arjeplog fortsätter S styra med hjälp av V och MP, oftast med bara något enstaka mandats övervikt. Överkalix är numera den enda kommun i Norrbotten som S styr med egen majoritet, efter ett misslyckat styre av V och C under förra mandatperioden. Precis som i många kommuner i Sverige är det i Jokkmokk, Arvidsjaur och Övertorneå fortfarande oklart vem som kommer styra.

Tydligt är att även i Norrbotten bryts blockpolitiken upp medan nedskärningspolitiken fortsätter, kanske värre än tidigare. Resultatet är allt svagare politiska styren som förlorar all social förankring i samhället. För att vända utvecklingen krävs att lokal kamp för att stoppa nedskärningar och privatiseringar förenas i en rörelse över hela landet mot att kommuner och landstings ekonomi underminerats under årtionden av nyliberal politik på riks- och EU-nivå.

Jons Brännberg

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s