Luleå: S och M höjer egna politikerlöner, sätter oppositionen på svältkur

Luleås nygamla S-styre med stöd av M skrider nu till verket med de sedan länge planerade höjningarna respektive sänkningarna av politikerlönerna – det vill säga, de egna lönerna höjs medan oppositionspartiernas arvoden sänks dramatiskt. Samtidigt begränsas den politiska insynen för oppositionen och allt intensivare nedskärningar förbereds Det handlar om ett allt sämre förankrat, högerinriktat styres försök att förskansa sig vid maktens grytor i en tid av växande klyftor och missnöje.

Officiellt styr Socialdemokraterna (S) Luleå i minoritet, med bara en ”teknisk” uppgörelse om positioner med Moderaterna (M). I verkligheten är det tydligt att S och M även gjort upp om ett mer öppet politiskt högersamarbete. Det nya styret driver nu igenom drastiska förändringar i politikerarvodena.

Tidigare har gruppledaren för varje parti i kommunfullmäktige fått en heltidslön betald av kommunen, i proportion till antalet mandat (platser). Det har inneburit löner mellan 23 000 kronor per månad för Landsbygdspartiet med ett mandat och 58 200 kronor för M med nio mandat, höga löner som med råge möjliggjort heltidsarbete med politiken. Arvodena har också varit kopplade till insynsplatser i kommunstyrelsens arbetsutskott, som ska bort efter årsskiftet enligt ett beslut S och M drev igenom tidigare i år.

De här möjligheterna begränsas nu drastiskt i och med S förslag om kraftigt skurna arvoden för oppositionspartiernas gruppledare, som kommer upp till beslut på kommunstyrelsens arbetsutskotts möte måndag den 5 november. De ska nu få ersättning motsvarande tio procent av en riksdagsledamots grundarvode – 6690 kronor per månad före skatt. De gruppledare som också tar ordinarie plats i kommunstyrelsen får samma summa för det uppdraget, alltså totalt drygt 13 000 kronor.

Liberalernas gruppledare Thomas Olofsson har redan deklarerat att han ser sig tvingad att hoppa av för att kunna skaffa sig ett heltidsjobb att försörja sig på. Flera andra säger sig överväga om de kan stanna i positionen.

Samtidigt ska arvodena till kommunalråden höjas rejält. Förutom att de två S-kommunalråden, Lenita Ericson och Niklas Nordström, får rejält höjda löner (se rutan) motsvarande 100 respektive 110 procent av ett riksdagsarvode, gör även M-gruppledaren Anders Josefsson ett klipp när han utses (av S och M) till den nya posten som ”oppositionsråd”.

Ordförandeposterna i de största nämnderna får också höjda arvoden, medan andra lämnas oförändrade (utom i fallet Miljö- och byggnadsnämnden där arvodet sänks). Mötesarvodena, alltså betalt till förtroendevalda för att sitta med på möten, höjs och utökas också. Kommunalrådet Niklas Nordström (S) framför till Norrländska Socialdemokraten (NSD) att det här ska premiera närvaro

– Vi i RS har alltid argumenterat för att alla politiker ska leva på arbetarlön, på samma villkor som väljarna, säger Jonas Brännberg som varit gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå sen 2002.

– S-M-förslagen betyder ju tvärtom att politikerna vid makten höjer sig ännu längre över luleborna, samtidigt som de partier som ska kunna syna dem och agera motkraft får både strypta resurser och strypt insyn i besluten.

Jonas och andra förtroendevalda för RS lever själva enligt principen att inte ta emot mer arvode för egen del än motsvarande LO:s minimilön. RS har tidigare föreslagit att gruppledararvoden ska finnas, men inte vara högre än motsvarande en halvtidstjänst för en genomsnittlig kommunanställd. Ett nytt motförslag till S-M-förslagen kommer att läggas på kommunstyrelsemötet på måndag.

Pengarna talar sitt tydliga språk. S-M-styret i Luleå är inställt på att högt över huvudet på luleborna driva igenom de allt intensivare nedskärningar som de också flaggat för efter valet. Enligt S budgetförslag för åren 2019-2021 måste kommunen skära ned 125 miljoner kronor 2019, 211 miljoner kronor 2020 och 362 miljoner kronor 2021. Hur de här accelererande besparingarna ska göras hänger ihop med de utredningar kommunledningen tillsatt som lär fokusera på att minska kostnaderna på några av  kommunens tyngsta verksamheter – förskolan och äldrevården (som Offensiv rapporterat tidigare).

– Vårt svar måste vara att ge ännu mer i bygget av en verklig, kämpande, opposition som tar strid för ökade resurser som stämmer med verklighetens behov, för en omfördelning av samhällets resurser från supervinster för de rikaste till exempelvis äldrevården och förskolan, säger Liv Shange Moyo, som vid årsskiftet blir ny gruppledare för RS i Luleå.

 

RUTA: Så mycket höjer kommunalråden sina egna löner (siffror före skatt):

Niklas Nordström (S):

tidigare lön/månad: 68 670 kr

ny lön/månad: 73 590 kr

höjning: 4920 kr/månad / 7,2%

 

Lenita Ericson (S):

tidigare lön/månad: 62 110 kr

ny lön/månad: 66 900 kr

höjning: 4790 kr/månad / 7,7%

 

Anders Josefsson (M – ”oppositionsråd”):

tidigare lön/månad: 58 200 kr

ny lön/månad: 66 900 kr

höjning: 8700 kr/månad / 14,9%

Källa (NSD) Fotnot: enbart inkomster från Luleå kommun, exklusive övriga som till exempel Niklas Nordströms inkomster från 19 styrelseuppdrag och eget företagande.

av RS-Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s