Mp i styre med SD-stöd i Jokkmokk?

I Jokkmokk fick Miljöpartiet sitt bästa valresultat i hela kommunsverige, 13,7 procent. Resultatet blev en blockuppdelning där Sverigedemokraterna är vågmästare. Efter första mötet med nya kommunfullmäktige pekar det mot att en ”Jokkmokksallians” där Miljöpartiet ingår tar makten från S och V, med stöd av SD.

Förutom Miljöpartiet (med 3 mandat) ingår Framtid i Jokkmokk, Samernas Väl samt Moderaterna i Jokkmokksalliansen som utmanar det förra styret av S och V. I valet till kommunfullmäktiges ordförande stödde Sverigedemokraterna alliansens kandidat som därmed vann. Det som sedan följde har skakat om Jokkmokk: SD nominerade en kandidat till andre vice ordförande och allt tyder på att av de tio ledamöter som röstade på SD i den slutna omröstningen var åtta från alliansen. Det betyder att antingen måste ledamöter från Samernas Väl eller Miljöpartiet röstat på SD-kandidaten, förutom Framtid i Jokkmokk och Moderaternas ledamöter.

Miljöpartiets gruppledare Henrik Blind, som gjort sig känd som en principfast gruvmotståndare, sade inför valet att MP aldrig skulle samarbeta med S eller SD. De beskedet verkar inte lika klart längre.

– Vi kommer att ha en träff med vår grupp i närtid och där ska vi analysera läget. Jag kan inte svara på hur det ska bli, sade han i NSD den 30 oktober.

RS Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s