Luleå: ”Fly inte från klimatångesten – låt den synas och höras, tillsammans!”

klimatmanifestationer

Som del av de världsomspännande protesterna inför FNs klimattoppmöte COP24 anordnade FridaysForFuture i Luleå en manifestation lördag den 1 december. Med fyra plusgrader, regn, hård blåst och mörker var inramningen för att stå ”Tillsammans för klimatet” vid Gula Paviljongen mycket ackurat.

Omkring 50 personer deltog och tog del av poesi, trumspel och en rad korta tal där det rymdes såväl personliga berättelser, skarpa fördömanden av kapitalismens rovdrift och uppmaning till kamp. Ett medborgarförslag som arbetats fram under fredagarnas klimatstrejker, om att anta en koldioxidbudget i kommunen, lästes också upp.

 Efteråt fortsatte cirka 20 av deltagarna med eftersnack och och fika för att diskutera nästa steg och vägen vidare. En av många idéer var att uppmana till korta strejkaktioner ute på arbetsplatser och skolor som alternativ till att ta sig in till centrum och stadshus – förslagsvis ”tio minuters klimatprat”.

FridaysForFuture har nu ”klimatstrejkat” utanför stadshuset i Luleå varje fredag i tolv veckor. Fredag den 30 november hölls strejken för första gången även i Boden.

 

Liv Shange, RS Luleå

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s