Jokkmokk: S och V bildar styre med hjälp av SD

Robert Bernhardsson, S.

Efter segdragna diskussioner om styret i Jokkmokks kommun står det nu klart att S och V fortsätter leda kommunen – tack vare SD:s stöd, som verkar ha säkrats genom förhandlingar kring det kontroversiella bygget av Vattenfalls nya lokaler. Framförallt V har nu en hel del att förklara.

Valet i september resulterade inte i någon tydlig majoritet för något enskilt parti i Jokkmokks kommun. Fördelningen av fullmäktiges 25 mandat (platser) blev tio för Socialdemokraterna, två för Vänsterpartiet – de två partierna styrde kommunen gemensamt under föregående mandatperiod och gjorde ganska snart efter valet klart att de ingått en ny valteknisk samverkan. Jokkmokksalliansen fick sammanlagt elva mandat, bestående av Framtid i Jokkmokk (fem mandat), Miljöpartiet (tre mandat),  Samernas Väl (två mandat) och Moderaterna (ett mandat). Två mandat innehas av Sverigedemokraterna.

Utan någon majoritet för något av blocken stod det klart att SD skulle få chansen att agera vågmästare. Efter många turer avgjordes till slut frågan om vilka som ska leda kommunen under kommunfullmäktigemötet den 10 december.

SD:s gruppledare Denise Magnusson lämnade sitt parti en vecka innan mötet. Hon röstade på Jokkmokksalliansens förslag till kommunalråd, Roland Boman (FJ). Den kvarvarande SD:aren, Tord Ekman, röstade på S-V-förslaget, Robert Bernhardsson (S). Uppenbarligen var hans röst resultatet av politiska samtal med S-V kring en av kommunens knäckfrågor – bygget av ett nytt kontor åt statliga Vattenfall.

S och V har drivit på för att kommunen ska stå för bygget av ”Vattenfallshuset” till en kostnad av 112 miljoner kronor, något som kritiserats som riskabelt av oppositionsalliansen. SD har tidigare inte velat ta ställning och röstade för återremiss sist ärendet var uppe på fullmäktige. Inför (och tydligen även under – mötet avbröts för enskilda förhandlingar mellan S, V och SD) decembermötet tillmötesgick S och V krav från SD på bland annat lägre byggkostnad. Projektet röstades igenom med stöd av såväl SD:aren som ex-SD:aren.

Henrik Blind, MP:s gruppledare i Jokkmokk riktade efter mötet stark kritik på Facebook mot V som han menade tagit ”aktiv kontakt med SD för att diskutera … sakfrågor” för att sen ”rösta lika som SD efter gemensamma överläggningar”. V-gruppledaren Viktor Segerström försvarade sig med att ”vi är många som fått svälja vår stolthet när ingen av oss vill kompromissa.” Han menade också att förhandlingarna med SD inte innefattade att sluta någon ”deal”, utan helt enkelt bestod i att han ”ringt upp den Sverigedemokrat som inte lämnat sitt parti för er samverkan”, förklarat sin ”syn på en sakfråga och lyssnat på hans”, och ”hamnat(!) i ett sammanträdesrum med dem även idag där denna fråga diskuterats.”

Samtidigt fick ju även MP-Jokkmokk, som deklarerat före valet att de kunde tänka sig samarbeta med alla partier utom SD och S, stöd av avhoppade SD:aren Magnusson. Alliansen MP deltar i har även fått stöd av SD i andra omröstningar, till exempel vid fullmäktige i november då SD röstade fram Jokkmokksalliansens kandidat till kommunfullmäktigeordförande. Vid samma möte framgick det att FJ:s fullmäktigeledamöter röstade på dåvarande SD:aren Magnusson som kandiderade till posten som vice KF-ordförande. FJ har även varit öppna med att de försökt förhandla med SD om Vattenfallshuset och kommunstyret.

Hårda debatter lär följa – redan har vänsterpartisten Arne forman sagt upp sina uppdrag i protest mot uppgörelsen med Sd. Även inom MP och bland jokkmokkare i allmänhet,  behövs en diskussion kring vad verklig antirasism betyder, och kring hur ett kämpande vänsteralternativ som tar ställning mot allt förtryck, för klimatet och framtiden kan byggas.

Liv Shange Moyo RS Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s