Stålbad hotar region Norrbotten

Kenneth Backgård

Nya ekonomiska prognoser för vården i region Norrbotten visar att underskottet i verksamheten ökar snabbt. Fram till 2025 har det växt till hissnande 592 miljoner kronor. Enbart fram till 2022 planeras besparingar på 344 miljoner kronor

–          Ingenting är fredat. Det är i stort sett tio procent rakt av på all verksamhet vi talar om, sade sjukvårdspartiets regionråd Kenneth Backgård när siffrorna presenterades (NSD190604).

Än så länge finns inga konkreta nedskärningsplaner från den nya regionledningen, men Backgård säger att “inget är fredat” och har redan öppnat upp för ”bolagisering” av alla hälsocentraler. Att privatiseringar blir en del av ett kommande nedskärningspaket är mycket troligt med tanke på att även moderaterna och centerpartiet sitter i regionsledningen. Dessutom väntas stora nedskärningar på kulturen.

Socialdemokraterna, för första gången på 84 år i opposition, har kritiserat det nya regionsstyret, men bara för att de inte lägger konkreta nedskärningsförslag nog snabbt. De har egentligen ingen annan politik. Den skattehöjning som de genomförde fördröjde bara krisen något år.

Backgård försöker desperat hålla fast vi att det nya styret är ”annorlunda” än S. Men de vallöften om satsningar i form av distriktssköterskor, OBS-platser och MR-kameror på fler sjukhus avslöjas med nedskärningarna som bakgrund som enbart populistiska utspel för att vinna röster. Backgård har även betonat att personalens inflytande måste öka – nu ska det ske genom förslag från golvet på hur besparingar ska gå till!!!

Vårdförbundets ordförande Camilla Eriksson gav svar på tal i NSD190607 när hon sa det är orimligt att skära mer i hälso- och sjukkvård. ”Då närmar vi oss en kollaps”.

Oroväckande är dock att vårdförbundet anser att den nya regiondirektören Anna-Stina Nordmark “kan vara rätt person på rätt plats” som kanske kan spara ”utan att nagga på patientsäkerheten”. Nordmark är ökänd som en verksamhetsslaktare som kör över personal och andra berörda för att driva det hennes överordnade beställt. Hon kommer senast från Lulebo, där hon stod i ledningen för nedmonteringen av verksamheten efter S-ledningens utförsäljning av flera tusen lägenheter i Rikshem och Heimstaden.

Att hoppas att dessa nedskärningar kan genomföras utan att det drabbar hälso och sjukvård och dess personal är förstås en total illusion. 95 procent av regionens budget är sjukvård. Dessutom är till exempel den lilla budget som går till kultur och kollektivtrafik också absolut nödvändig. Och även om 100-miljoners räkningen för hyrpersonal sänkts till noll räcker det inte.

Det behövs kraftiga tillskott från staten till både regioner/landsting och kommuner, till och med nedskärningspolitikerna i Sveriges Kommuner och Landsting har nyligen erkänt det. Minst 15 miljarder extra per år skulle behövas – pengar som regeringen istället använder för att sänka skatten för rika och gör den kraftigaste militära upprustningen sedan andra världskriget.

Vad som behövs nu är att samla alla personalgrupper, patienter och norrbottningar till en gemensam kamp för att försvara vården. Nedskärningar på närmare tio procent av budgeten är totalt ohållbart, när det redan finns allvarliga brister i vården på grund av personalbrist, stress och brist på vårdplatser. Med demonstrationer och strejker kan motståndet byggas och tillsammans med vårdkamp i resten av Sverige kan nedskärningarna stoppas.

Jonas Brännberg RSLuleå

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s