Undersköterskeuppror den 22 augusti

 

Undersköterskorna har fått nog av delade turer, dåliga scheman som gör det svårt att kombinera jobbet med livet, tidspress, hög sjukfrånvaro och brist på vikarier. Mindre och mindre antal ungdomar utbildar sig till undersköterska och samtidigt ökar behoven av mer personal.

Hur ska behoven kunna täckas i framtiden när det ser ut så här? Ska personalen behöva jobba tills de är 75 år som Fredrik Reinfeldt önskar?

Hemtjänstpersonalen orkar inte arbeta kvar. Vissa säger upp sig och blir timanställda. Det ser rätt lika ut i landet var än man bor inom privat- eller kommunägda instanser.

Syftet med upproret är att få bättre arbetsvillkor, höja statusen på jobbet, få mer kollegor, bra arbetsmiljö, arbetstider som gör det möjligt att kombinera med livet i övrigt och bort med delade turer.

I Facebookgruppen diskuteras det flitigt: det är ett forum för människor att lyfta frågor och funderingar, och kunna se hur det ser ut i hela landet.

Hur facket Kommunal medverkar ser väldigt olika ut i delar av landet. Sektionen i Västerås stödjer manifestationen och har bidragit med vissa önskemål såsom att hjälpa till att sprida information om namninsamlingen och avsatt ekonomisk hjälp för att kunna arrangera arrangemang, samt hjälpt till att bidra till ett besök i riksdagen. I andra delar deltar man inte.

Missnöjet gror i Luleå över hur dåligt Kommunal verkar för att backa upp sina medlemmar i frågor som rör arbetstider och scheman med mera.

Skurup, Stockholm, Jönköping och Borlänge är några av de städer som har en manifestation den 22 augusti. Totalt finns det 709 namnteckningar och många elektroniska namnteckningar som ska överlämnas till socialminister Lena Hallengren (S).

 

 

AnnChristine Holmström RSLuleå

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s