Försvara vegansk kost i skolan!

När skolan började efter sommarlovet var den veganska kosten borta från matserveringen i skolan i Luleå. Nu behövs protester mot klimatförnekande nedskärningspolitiker och tjänstemän!

Allt fler väljer att äta mer från växtriket och mindre från djurriket. Oftast beror det på tre olika anledningar. Det är för djurens skull, sin hälsa eller för planetens skull. Att människor väljer att äta mer grönt för klimatet borde inte vara någon nyhet då det har varit ett stort ämne, speciellt det senaste året då Greta Thunberg började uppmärksammas för hennes skolstrejk för klimatet, som också lever på en vegankost. Det borde alltså vara känt för alla att man minskar sitt ekologiska fotavtryck genom att äta mindre animaliska produkter. Men när skolan började igen så visade det sig att politiker/tjänstemän inte hade tagit hänsyn till denna fakta.

Dessa människor har det främsta ansvaret och makten för att rädda vårt klimat och de vet att vi vill att de ska ta det ansvaret med tanke på alla strejker som hänt i Sverige och globalt. Men när skolan började igen så märkte vi på en gång att de inte gör det. Vi fick höra av klasskompisar och mattanter att det inte längre skulle serveras mat för veganer i skolan. Ingen hade fått information om denna nya plan. Elever med vegankost hänvisades då istället till salladsbuffén. Att äta vegetariskt för etiska skäl går fortfarande bra men inte veganskt. Det går alltså inte längre att vara vegan för etiska skäl i skolan. Vi lär oss att djurhållningen är en av de främsta klimatbovarna men kan sedan inte försöka ändra på det genom att förändra vår kost!

Avdelningschefen för måltider i skolan, Mats Åström, ljög först att veganmat ”inte är tillräckligt näringrik” för att i nästa stund hänvisa veganer till salladsbuffén, som om den vore mer näringsrik!

– Det känns som en bakåtutveckling att frånta oss elever rätten att stå upp för oss själva och göra val baserat på den moral och etik vi strävar efter att leva enligt, säger My Rörling som varit vegan under hela hennes skolgång i Luleås kommunala gymnasieskola.

Hon förklarar också att det kan vara ekonomiskt krävande att göra vegetarisk och vegansk mat, men att ta bort den mest inkluderade maten inte känns som den bästa lösningen.

– Istället för att tvinga de som valt bort animalier att nu börja äta animalier igen, så kan den vegetariska kosten bytas ut mot vegansk kost, säger My Rörling också.

Om energin ska räcka genom hela skoldagen så behöver det erbjudas bra mat för alla elever. Varför ska vi elever som valt veganism behöva drabbas? Som sagt så är många veganer för planetens skull och det är något som borde föras fram och prioriteras, inte sätta gränser för. Skolorna som alla andra måste följa med och anpassa sig efter utvecklingen. Vi kan inte pausa tiden och sätta kriser som klimatet åt sidan för att spara eller omplacera pengar. Tiden går bara framåt och då måste vi göra detsamma. Låt även eleverna få bestämma själva vad för etik och moral som passar bra hos dem. Det är helt absurt att dra sådana gränser i en plats och tid där vi är menade att lära, hitta och utveckla oss själva.

Sarah Hägström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s