Bubblande kampvilja på skolmöte i Ersnäs

Skolkampen 190729

Förslag om allt från att barrikadera E4, skolstrejk och ”Greta-strejk” utanför stadshuset bubblade fram under ett stridsvilligt stormöte mot Luleå kommuns nedläggnings- och stordriftsplaner i Ersnäs den 26 augusti.

Omkring 100 bybor i alla åldrar samlades till möte i samlingslokalen, som ligger i Ersnässkolans lokaler och drivs och sköts av byns aktiva föreningar. Aktiva i föreningarna, som gemensamt beslutat att ta strid mot nedläggningshotet, samt i Hela Kommunen Ska Leva Och Lära presenterade läget och en livad diskussion följde.

Luleå kommuns planer är att forsätta de drastiska ”besparingarna” och omstruktureringen mot stordrift genom att i nästa steg stänga en rad skolor och förskolor i byarna söder om Lule-älven, däribland skolan och förskolan i Ersnäs med 82 respektive 32 barn. I skrivande stund har besked precis kommit att processen skjuts upp en månad, med presentation av förslagen först den 10 oktober och beslut i BUN den 30 oktober.

Att döma av mötet har kommunledningen nu väckt en kraft som inte går att stoppa. Proteströrelsen som rullar vidare nu kommer inte att likna nåt de sett på länge.

 

av Liv Shange Moyo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s