Luleå: RS motion om kommunalt byggbolag röstades ned – även av V

På kommunfullmäktigemötet den 26 augusti behandlades RS motion om att Luleå kommun skulle bryta storbolagens profitjagande byggmonopol genom att starta ett kommunalt byggbolag. Trots den skriande bostadsbristen, de skyhöga hyrorna och vinstfesten för byggbolagen var de andra partierna, från V till SD, rörande eniga om att avslå förslaget.

–                           År efter år gör de fyra stora byggbolagen vinster på 10 miljarder per år, och delar ut nästan allt till sina ägare. SCB:s byggnadsprisindex har ökat fem gånger snabbare än konsumentprisindex sedan 90-talet. Prisökning för nybyggnation steg 48 procent på tre år. Sverige har de högsta priserna för att bygga bostäder i hela EU, 72 procent över snittet. Det är det här vi vill ändra på med vår motion: slå sönder byggbolagens monopol, sänka produktionskostnaderna och sänka hyrorna för att människor ska ha råd att bo, sade Jonas Brännberg, när han redogjorde för motionen.

Ärendet hade beretts av tjänstemännen som bifogade en utredning av en konsultfirma som visade att ett kommunalt byggbolag inte stred mot några lagar (som privat konsult avrådde de förstås ändå). Detta dög dock inte för S-ledningen som krävde att kommunens egen jurist skulle göra ett uttalande, som inte oväntat landade i ett ifrågasättande av om detta ingick i den ”kommunala kompetensen”. Juristen hade dock inget problem att dessutom uttala sig om att ”bristen på arbetskraft” skulle bli ett problem, apropå att uttala sig inom sin kompetens!

Det var Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna som framförallt tog på sig ”ansvaret” att argumentera mot motionen. Niklas Nordström (S) hävdade att hans utförsäljning av allmännyttan lett till att produktionskonstnaderna redan ”fallit rejält”.

–                           Det har vi inte sett något av. Dessutom räcker det inte med lägre produktionskostnader, det måste leda till lägre hyror också – annars blir resultatet bara större vinster till fastighetsbolagen, kontrade Jonas Brännberg.

Sverigedemokraternas Per Göransson visade partiets blinda tro på att kapitalismen och marknaden skulle lösa alla problem, och försökte som vanligt skrämmas med kommunistspöket.

–                           Lulebo kan uppphandla bostäder i hela EU så konkurrensen är inga problem. Det här andas den röda stjärnan och kommunistiska femårsplaner.

Vänsterpartiet gjorde tyvärr en väldig blek insats och röstade också nej till motionen, trots att de själva tagit upp om behovet av ett statlig bostadsföretag. Deras argument var att ett kommunalt bolag skulle ha ”för små volymer”.

–                           Jag tror Vänsterpartiet anpassar sig till de andra partierna i den här frågan och inte vill verka ”extrema” för argumentet håller inte. Inget tyder på att stora bolag har lägre produktionskostnader på grund av stordriftsfördelar, snarare är det tvärtom, säger Jonas Brännberg.

–                           Vad som är extremt är hur bisarr bostadsmarknaden är idag. Nya bostadsområdet Kronan är ett talande exempel: där finns allt: vägar, lekparker och skulpturer. Allt utom bostäder! Man har planerat för människor som inte finns. Och bara ett stenkast därifrån trängs människor ihop i alldeles för små bostäder och vuxna bor hemma hos sin föräldrar. Vi vill göra vad vi kan för att bryta detta, vill någon kalla det kommunism så får de väl göra det då, sade Liv Shange Moyo.

 

Av RS Luleå

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s