Luleå: skolstrejken rullar igång

Klockan 7 måndag 9 september möttes Luleås styrande politiker av strejkande barn, föräldrar och andra som backade upp dem utanför Stadshusets entré. Föräldrar och barn vid skolorna och förskolorna i Ersnäs och Måttsund, med stöd av nätverket Hela Kommunen Ska Leva Och Lära, har utlyst en rullande skolstrejk mellan 7 och 9 varje morgon hela veckan.

Politikerna som undvikit stormötena i byarna får den här veckan svårt att komma undan barnen som berörs av deras nedläggningsplaner. Sittande med plakat och vänliga morgonhälsningar möter de upp. Tisdag 10 September hade nära hundra barn och vuxna från runt om i kommunen samlats. Den här morgonen dök Emma Engelmark (S), ordförande i Barn och Utbildningsnämnden (BUN) upp. Som svar på de strejkande barnens frågor sa hon:

–          Vi vet inte vilka skolor ni kommer att få gå på, men vi vet att det kommer att bli bra.

Offensiv/Rättvisepartiet Socialisterna har varit på plats under strejkens båda första dagar.

Vi pratade med Åsa från Ängesbyn som berättade:

–          Jag är en 57-årig ”mommo” som värnar om barnen, att de ska få bo på landsbygden och ha sin trygga skola… få ha sina vänner och deras föräldrar och familjer nära.

Åsa berättar om effekterna i hennes familj av stängningen av Ängesbyns förskola i somras – hennes dotter har bland annat fått säga upp sig från jobbet.

–   De har ryckt undan mattan för min dotters familj. Jag strider för alla barn, jag har blivit Mommo Mårran!

– Vi ska kämpa, vi ger inte upp! Vi ska segra, skolorna ska vara kvar!

Alla är välkomna att delta och stötta skolstrejken varje morgon. HKSLOLs förhoppning är att strejken kan rulla vidare även efter den här veckan, idealt ända fram tills Barn- och Utbildningsnämnden ska ta nästa nedläggningsbeslut den 30 oktober.

Förslaget som inte är ett förslag är nu ett nytt förslag

Efter att i juni ha meddelat att Barn- och Utbildnings-
förvaltningen utredde ett eventuellt förslag om
nedläggning av skolorna i Ersnäs, Måttsund, Alvik,
Klöverträsk och Avan, samt en rad för- skolor i Sör-
byarna, kom Luleås skolchef Maarit Enbuske den 6
September med nya besked – nu ska Måttsundsskolan och Alviksskolan undandras från förslaget, vilket också innebär att de förskolor som man velat stänga och flytta in i de två skolorna kan bli kvar. Precis som bybor och aktiva i HKSLOL hela tiden påpekat har skolchefen nu kommit fram till att den ursprungligen tänkta stora utbyggnaden av Antnässkolan samt mängden nya skolskjutsar inte är ”ekonomiskt försvarbar”. Samtidigt som hon och ledande S- och M-politiker, som står bakom nedläggningsplanerna, hävdar att det inte finns något förslag, är förslaget nu ett annat.      – Beskedet kommer som ett kvitto på att de växande protesterna mot nedläggningsplanerna sätter press på de styrande i Luleå kommenterar Liv Shange Moyo, Rättvisepartiet Socialisterna.

        – Samtidigt är det ironiskt att det är tjänstepersonerna som omarbetar förslag och tidsplaner, istället för ansvariga politiker, viktiga inriktningsbeslut tas i andra forum än de demokratiskt valda, fortsätter hon och tillägger:         

– Det här beskedet är inte på något sätt ett fredande av skolorna i Måttsund och Alvik, och det viktigaste nu är att alla sluter upp i de fortsatta protesterna

– skolstrejken borde fortsätta ända tills beslut tas 30 oktober, och vi behöver alla i HKSLOLs demonstrationståg den 14 september.

RS Luleå

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s