Historiskt lokalval i Norge

 

Gamla styrande och FrP rasar.

Måndagens kommunalval har ritat om den politiska kartan i Norge. Högern och Arbeiderpartiet (motsvarande S) gör historiskt dåliga val medan vänstern, miljöpartiet och partier med fokus på landsbygdsfrågor går framåt. Fler väljare än någonsin har bytt parti och den gamla politiska ordningen håller på att rasa samman. Uppenbart finns möjligheter för utvecklingen av en stark systemkritisk rödgrön vänster.

Arbeiderpartiet (Ap, Socialdemokraterna) gör sitt sämsta lokalval någonsin (24,8 procent), men lär ändå hålla sig kvar vid makten i många kommuner tack vare att högern också backar, och att Ap:s samarbetspartier går fram.

Höyre (motsvarande Moderaterna) gör sitt sämsta val på 48 år (20,1 procent) och rasistiska Fremskrittspartiet gör sitt sämsta val sedan 1991 (8,3 procent). Även Höyres andra samarbetspartier Venstre och Kristelig Folkeparti backar kraftigt. Det kan innebära att Statsminister Erna Solbergs Höyre kan hamna utanför styret av Norges fyra största städer.

Utanför de större städerna är det framförallt Senterpartiet som går fram(14,4 procent). Partiet, som är ett mer klassiskt landsbygdsparti än det nyliberala svenska Centerpartiet, gör sitt bästa val någonsin och i många fall tas rösterna från Arbeiderpartiet (Ap). I Nordnorge rasar Ap och tappar ett av sina sista starka fästen. Även om Senterpartiet ofta samarbetar högerut har de profilerat sig som motståndare till centralisering, påtvingade kommunsammanslagningar och neddragen service på landsbygden (till exempel ambulanshelikoptrar).

Även Sosialistisk Venstre (SV) , Rött och Miljöpartiet de Gröna (MDG) går starkt framåt. I Oslo vinner de tillsammans 9 nya mandat. MDG blir tredje största parti med 15 procent av rösterna men tillsammans är SV och Rött större, och bara någon procent bakom Ap. I spåren av ökade klyftor, nedskärningar på välfärden och privatiseringar fortsätter trenden av växande stöd för vänstern, som nu tillsammans med en allt starkare klimatrörelse även lyfter MDG.

Miljöfrågan har också gett förutsättningar för ”Folkaktionen mot mer vägtullar”, FNB, som nu tar plats i en rad  kommunfullmäktige, i Bergen blir de tredje största parti. Även om rörelsen är heterogen och får röster från arbetarklassen är många i ledningen långt till höger.

Uppsvinget för FNB och Senterpartiet visar att klimatrörelsen måste bli en rättviserörelse för att kunna sprida sig över hela landet. Det är lätt för MDG:s ordförande Lan Marie Berg att

Lan Marie Nguyen

utropa ”Vi älskar vägtullar”, men kanske svårare för lågavlönade arbetare som tryckts ut från staden på grund av höga bostadspriser och tvingas pendla tillbaka.

Både Rött och SV gör kopplingen mellan behovet av radikala klimatåtgärder och stora satsningar på att minska klyftorna och bekämpa högerpolitiken.

När nu förhandlingar om nya styren i kommunerna startar är det upp till bevis. Om SV och/eller Rött sätter sig vid makten tillsammans med Ap och legitimerar nedskärningar, orättvisa eller otillräckliga klimatåtgärder med mera är risken stor att de tappar sitt nyvunna förtroende, precis vad som hände när SV satte sig i en AP-ledd nedskärningsregering fram till 2013..

Om de istället använder den stärkta positionen för att organisera och samla de rörelser som redan finns för att stoppa nedskärnignar och privatiseringar, för att blockera ny oljeutvinning och för att rusta upp välfärden finns stora möjligheter de kommande åren.

En nyckelfråga kommer att vara att samla en stark antikapitalistisk och socialistisk pol inom dessa partier, i facket och i olika rörelser som miljö- och välfärdsrörelsen. Speciellt med en annalkande global kapitalistisk kris kan behoven hos människor och miljö bara försvaras genom att utmana de kapitalistiska systemet.

RS Luleå

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s