Seger: Visir och munskydd i äldreomsorgen i Luleå.

”Äntligen har vi fått skydden som vi länge tyckt att vi behöver” säger Ann-Christin Holmström, undersköterska i Luleå kommun. Foto: Ann-Christin Holmström.


Sedan Coronapandemin nådde Norrbotten har Rättvisepartiet Socialisterna drivit på för att kommunen ska införa enklare munskydd för all personal i äldreomsorgen, som ett sätt att skydda vårdtagarna från eventuell asymptomatisk eller presymptomatisk smitta. Efter att de andra politikerna i nämnden bromsat i två månader införs det nu.

Det här är jätteviktigt och kan rädda liv. Även om det finns en stor
osäkerhet så uppskattar till exempel den amerikanska
smittskyddsmyndigheten, som tyvärr har stort underlag för sin
statistik, att 35 procent av de smittade inte har några symptom
och att av dem är det mellan 50 och 100 procent som smittar.
Rutiner om basal vårdhygien är bra men räcker inte”, säger Jonas Brännberg, ledamot i Socialnämnden för Rättvisepartiet Socialisterna,
och som lagt förslag om munskydd på nämnden ända sedan april.

Politiskt har det hela tiden varit motstånd mot förslaget. I april var det bara Rättvisepartiet Socialisterna som stödde förslaget och i maj endast två andra oppositionspartier. Ledande Socialdemokraterna argumenterade kraftfullt emot att personal skulle ”slabba runt” med munskydd. Vändningen kom istället efter att pressen gjort att tjänstepersoner ändrat sig efter diskussion med regionens smittskydd.

Vid allt patientnära arbete införs nu visir på vård och omsorgsboende och munskydd inom äldreomsorgen. Syftet är alltså inte att skydda personalen mot misstänkt eller bekräftad smitta – då ska full skyddsutrustning med skyddsklassade andningsmasker, visir, förkläden mm användas. Istället handlar det om att minimera risken att personal utan att veta om det smittar äldre.

För att klara den stora åtgången av utrustning, och för att slippa vara i händerna på företag som tar ut dubbla eller trippla priser mot normalt, har kommunen startat egen tillverkning av visir.

Det här är ett skolexempel på att ”marknaden” inte är till för att
tillfredsställa behoven utan för att maximera vinsten
– till och med till priset av människors hälsa. Vård och äldreomsorg, men också läkemedels- och medicitekniska verksamhet ska drivas efter behov, inte vinst, säger Jonas Brännberg

RS Luleå

Lämna en kommentar