Stoppa ACE, Nato ut ur norrbotten

Nato-militär

Den 25:e maj ska den stora militärövningen kallad ACE inledas i Norrbotten. Den arrangeras av Sverige tillsammans med Norge och Finland med hjälp av Nato och ska pågå fram till den 4:e Juni. Det är nu hög tid att vi trappar upp den folkliga opinionen för att sätta stopp för politikerna, och storföretagens krigshetsande.

Området “Vidsel Test Range”, där krigsövningen skall äga rum täcker nästan en tredjedel av Sveriges yta. Det upprättades för nästan 60 år sedan och  var då ett nationellt övningsområde där landets militär övat och testat vapen för egen del. Sedan utvecklades det till att bli en kommersiell uppvisningsmonter för vapenföretagen. Regeringen och militären har sedan början 2000-talet marknadsfört testområdet för utländska krigsmakter och vapentillverkare som får använda området för att öva krig och att testa flyg, drönare och missiler. De vapen som testas på området har använts i otaliga krig och konflikter, som t.ex. i Libyen där den svenska militären stöttade Nato.

Under stort hemlighetsmakeri höll US Airforces in Europe en bombövning med 20 stridsplan och 250 soldater 2010. ACE hölls första gången 2013, och i år är det dags igen. Flera av länderna som deltar är Nato-medlemmar, bl.a Frankrike, Storbritannien och Tyskland, dessutom är Nato med som ledningsplattform.

I förra numret av Offensiv skrevs om riksdagens kommande beslut ifall Sverige ska erbjuda Nato värdlansstöd. Detta innebär kort att krigsalliansen skulle tillåtas att öva och placera trupper i landet. Det finns en stor risk att Nato kommer att basera en flygflottilj i Norrbotten eller norra Finland vid upptrappade konflikter. Risken med ökad militär aktivitet och att Sverige tar ett steg närmare Nato är att Norrbotten kan komma att bli utsatt i eventuella konflikter.

Nato grundades som en så kallad “försvarallians”, men har aldrig egentligen används för att försvara något av medlemsländerna från någon främmande stat. Det har blivit en offensiv allians som används av stormakterna för att skaffa makt och kontroll över territorium och naturtillgångar.

Naturresurstillgångar i Arktis kan bli grunden för en ny konflikt. Nato har uttryckt att “de övre nordliga regionerna” är av strategisk intresse samtidigt som Ryssland har satt upp en brigad för insatser i Arktis nära den finska gränsen.

Sverige är ett av länderna som procentuellt exporterar mest vapen i världen. I fjol såldes vapen för ca 8 miljarder kronor. Världens största krigsmakt, USA, är den största importören av svenska vapen, men även diktaturer som Thailand och Förenade Arabemiraten är stora köpare. Saudiarabien var 2011 den näst största importören av svenska vapen. Trots att Saudiavtalet nu sades upp så har inte vapenexporten till Saudiarabien upphört. Sverige har ännu kvar andra avtal med diktaturen som tillåter export av krigsmaterial. Kvinnors rättigheter i diktaturen är nästan obefintliga och det är svenska vapen som används för att slå ned protester mot regimen. När nu Saudiarabien går in i Jemen är det återigen svenska vapen som används.

Studenter mot rasism ställer sig emot dessa övningar då ökad militarisering aldrig har lett till mindre krig i världen. Upprustning av militären är att bidra till krig, att samarbeta med Nato är att bidra till krig, att sälja vapen är att bidra till krig. Krig är stormakternas och storföretagens verktyg för att ta makten över territorium och naturtillgångar medan folket får sätta livet till och tvingas att fly sina hemländer. Militären säger att ACE är FN-sankitionerad för “fredsbevarande syften”, men FN:s “fredsbevarande insatser” leder allt för ofta inte till mer fred.

Diktaturer använder svenska vapen som medel för att förtrycka befolkningen. De ställer folkgrupper som levt sida vid sida i hundratals år mot varandra för att förhindra risken för ett enat uppror mot regimen. Detta spel om makt framställs i media som ett krig mellan religionsgrenar och etniska grupper, vilket bara göder rasistiska organisationer och partiers hets mot dessa grupper. Att Sveriges närmande Nato och USA kan komma att provocera fram terrordåd är en ytterligare faktor vilken också kommer att göda rasismen.

Krigsövningen är även en kränkning mot Samerna då övningsområdet täcker stora delar av Sapmi. Området, som många samer är beroende av för jakt och fiske hålls avstängt under övningarna och har benämns som “obefolkat”. Under den Nato-ledda övningen Loyal Arrow som hölls 2009 så benämndes området vid det rasistiska namnet “Lapistan”.

Första världskriget startades av stormakterna för att roffa åt sig landområden och ekonomiska fördelar. Det stoppades av det krigströtta folket och soldaternas protester. Likheterna med världsläget idag är många och det är än en gång det folkliga motståndet som kan att sätta stopp för det. Det är vi; löntagare, studenter, pensionärer och arbetslösa som måste enas i kampen mot de krigshetsande politikerna, krigsherrarna och storföretagen som gör stora vinster på krig. Det är vi som får betala för deras krig.

Studenter mot rasism och Rättvisepartiet Socialisterna kommer att hålla en demonstration mot ACE och militariseringen den 24 maj i Luleå, och kommer även att medverka på ännu en demonstration mot ACE och Nato i Luleå den 30 maj.

 

 

Anton Lindbäck

Lina Larsson

lulea.studentermotrasism@gmail.com

Studenter mot Rasism Luleå

Ett svar till “Stoppa ACE, Nato ut ur norrbotten

  1. Pingback: För er i NORR(a delen av )LAND(et) – lite sista minuten reklam! | kolonierna.se·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s