Folkligt Luleå Pride

Luleå prideÄn en gång hade Luleå Pride inte speciellt tur med vädret. Men trots regnskurar och en temperatur som knappt tog sig över tio grader var det varm stämning i Stadsparken. Kvällarnas ännu kyligare temperatur gjorde dock att artisterna inte fick så mycket publik. Paraden var mindre än ifjol men positivt var att det var mer politiska budskap än förra året.

Rättvisepartiet Socialisternas och Studenter mot Rasisms seminarium om hur vårdkrisen påverkar transsexuella samlade ett femtontal på fredagen i en viktig diskussion om att lika villkor inte bara kan skrivas om på papper,  de måste också finnas i verkligheten.

Max berättade om sina erfarenheter, både utifrån ha genomgått en könskorrigering och genom sitt arbete i vården:

Luleå.pride– Under min process här i Norrbotten har jag alltid blivit bemött på ett bra sätt, och har aldrig blivit utsatt för någon kränkande behandling i vården. Jag har också fått den behandling som jag behövt, även om det varit tjorvigt och tagit tid. Men bristen på resurser är uppenbar. Om min läkare blivit sjuk och mitt besök blivit inställt så kunde jag få vänta i månader på en ny tid. I mitt fall har processen tagit sju år. Av den tiden är mer än två år bara ren väntan – eftersom inget händer i processen under sommarmånaderna och kring jul och nyår.
All extra tid som processen tar innebär mycket lidande, transpersoner har mycket sämre psykisk hälsa än andra delar av befolkningen. En rapport från Folkhälsoinstitutet rapporterade nyligen att en tredjedel av transpersoner funderat på att ta sitt liv under det senaste året.

– Från mitt arbete i vården ser jag också att det finns en stor okunskap. Men den pressade arbetssituationen gör att det aldrig finns chans till vidareutbildning, i tex HBTQ-frågor. Det förväntas en göra på fritiden – men orken finns inte med ett arbete som är så tungt att de flesta inte ens orkar arbeta heltid.

Max berättelse bekräftades också av andra på seminariet som menade att ibland blir det bara fokus på formella rättigheter och diskriminering, och den viktiga frågan med vården faller i skymundan. Däremot tyckte flera att transpersoners situation lyfts fram mer på sistone, och flera seminarier under Luleå Pride hade transtema.

– Nu hotar nya nedskärningar i vården. Därför behövs en kamp för mer resurser till vården, både för transsexuella rättigheter och alla andra med behov. Det finns inget bra beslut för en psykolog att välja mellan att träffa en transperson eller en självmordsbenägen. Det behövs resurser till båda, avslutade Max.

Jonas Brännberg

 

Lämna en kommentar